Charts.cz/Fórum/Proč ETF a ne jednotlivé akcie?

Proč ETF a ne jednotlivé akcie?

Přemýšlím, jaký přístup zvolit při investování a stále se mi vrací myšlenka na ETF. Když sleduju trh, vidím, jak lidé často diskutují o nákupu jednotlivých akcií, ale já bych rád věděl, proč by měl člověk zvážit ETF jako alternativu. Mám takový pocit, že jednotlivé akcie mohou přinášet vyšší zisk, ale na druhou stranu jsem slyšel, že ETF nabízejí jakousi diverzifikaci a možná i nižší riziko. Jak to vlastně funguje? Je pravda, že když investuji do ETF, mohu si rozložit riziko napříč různými sektory nebo dokonce geograficky? A co likvidita? Je snadnější prodat ETF než jednotlivé akcie? Ostatně, co se týče poplatků – jsou ETF levnější na správu než investice do individuálních akcií? Jak moc se vlastně liší výnosy mezi těmito dvěma možnostmi? Chci mít klid na duši a nebát se každého poklesu trhu. Takže za mě je otázka – proč by tedy měl být ETF preferovanou volbou místo skákání po jednotlivých akciích?"

152 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2021
Luboš Dunka
Luboš Dunka

Investování do ETF má spoustu výhod, hlavně co se týče diverzifikace. Když koupíš ETF, tak vlastně investuješ do více akcií najednou, což ti pomůže rozložit riziko. Kdyby náhodou jedna akcie šla dolů, tak to tolik neovlivní celý tvůj portfoliový výkon, jako když bys měl jen jednotlivé akcie. Dále je pravda, že s ETF můžeš investovat napříč sektory nebo geograficky, což je fajn pro snížení rizika.

Co se týče likvidity, většinou jsou ETF snadno obchodovatelné, takže je můžeš rychle prodat. U jednotlivých akcií to může být složitější, záleží na konkrétní akci a jejím objemu obchodování. A pokud jde o poplatky, tak ETF mívají nižší náklady na správu než když bys měl aktivně spravovat jednotlivé akcie, což je další plus.

Samozřejmě, výnosy se liší a jednotlivé akcie mohou přinést vyšší zisky, ale taky víc stresu a rizika. Pokud chceš mít klid na duši a vyhnout se každému poklesu trhu, ETF může být lepší volba. V konečném důsledku záleží na tvém stylu investování a toleranci k riziku.

162 slov
1.6 minut čtení
11. 3. 2024
Filip Matoušek
Filip Matoušek

Když uvažuješ o ETF místo jednotlivých akcií, tak máš pravdu, že to dává smysl. ETF ti umožňují diverzifikaci, takže místo toho, abys vsadil všechno na jednu firmu, můžeš mít kousek z víc firem a sektorů. To fakt snižuje riziko. Například, když ti jedna akcie spadne, další v ETF ti to třeba vyrovnají.

Co se týče likvidity, tak většina ETF je dost likvidní, takže prodat je většinou snadný – nemusíš čekat na kupce jako u jednotlivých akcií. A co se poplatků týče, ETF mají často nižší náklady na správu než správa portfolia jednotlivých akcií, což je další plus.

Pokud jde o výnosy, můžeš mít pravdu, že jednotlivé akcie můžou přinést vyšší výnosy, ale taky víc riskuješ. Když to shrnu, pokud hledáš klid a chceš se vyhnout stresu z volatility jednotlivých akcí, ETF mohou být pro tebe lepší volba.

137 slov
1.4 minut čtení
7. 10. 2023
Šárka Mašková
Šárka Mašková