Charts.cz/Fórum/Jaké sektory ETF jsou teď nejvýhodnější pro investice?

Jaké sektory ETF jsou teď nejvýhodnější pro investice?

V poslední době sleduji, jak se trh s ETF mění a zajímalo by mě, které sektory jsou v současnosti považovány za nejvýhodnější pro investice. Vím, že některé sektory jako technologie nebo zdravotnictví byly v posledních letech velmi populární, ale co teď? Myslím, že s ohledem na aktuální ekonomické podmínky a trendy, by mohly být zajímavé i jiné oblasti. Jak jsou na tom třeba obnovitelné zdroje energie nebo sektor umělé inteligence? Je také důležité vědět, jestli investice do ETF zaměřených na tyto sektory přinášejí dobré výnosy, nebo jestli je lepší se soustředit na tradičnější sektory jako finance nebo spotřební zboží. Zajímalo by mě taky, zda někdo z vás má zkušenosti s konkrétními ETF fondy a může doporučit, do čeho investovat. Jak si vůbec máme vybrat ten správný ETF? Tohle všechno mě trápí, tak pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu rád za každou radu!

145 slov
1.5 minut čtení
11. 1. 2025
Petra Tomešová
Petra Tomešová

S vámi souhlasím, že trh ETF se dost mění. Teďka se hodně mluví o obnovitelných zdrojích energie, což by mohlo být zajímavé, hlavně kvůli tomu, jak se svět posouvá k ekologii. Sektory jako solární a větrná energie mají svůj boom, takže ETF zaměřená na tyhle oblasti by mohla přinést slušný výnos. Taky umělá inteligence je teď v kurzu, což už je vidět i na investicích do technologií.

Jinak co se týče tradičnějších sektorů, finance a spotřební zboží pořád fungují, ale asi bych si teď dal pozor. S inflací a ekonomickým vývojem to může být ošemetné. Když vybíráte ETF, koukejte na náklady, likviditu a historické výkony – to jsou fakt důležité faktory. Já třeba slyšel dobrý věci o některých ETF zaměřených na čistou energii, ale konkrétní názvy teď nevím. Určitě je dobrý udělat si vlastní průzkum a dívat se na trendy. Držím palce s investicema!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2025
Milena Kotková
Milena Kotková

Hele, teďka je dost zajímavý investovat do obnovitelných zdrojů energie. S tím, jak se svět zaměřuje na udržitelnost, ty ETF na solární a větrné energie by mohly přinést solidní výnosy. Co se týká umělé inteligence, tak to je taky velký téma, ty technologie teď frčí a jsou v kurzu, takže tam bys mohl najít dobré příležitosti.

Finanční sektor samozřejmě nikdy nezklame, ale s tou inflací a dalším vývojem je to trochu riskantnější. Spotřební zboží je stabilní, ale už není tak atraktivní jako dřív.

Pokud chceš vybírat ETF, koukni na náklady (TER), objem obchodování a historické výnosy. A určitě si zjisti i to, co konkrétní fond drží, abys věděl, do čeho vlastně investuješ. Osobně jsem slyšel dobré věci o některých ETF zaměřených na obnovitelné energie a AI. Zkus se podívat na nějaké fondy jako ARK nebo iShares, tam bys mohl najít něco zajímavého.

142 slov
1.4 minut čtení
20. 12. 2024
Dominik Volf
Dominik Volf