Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do dividendových akcií?

Jak začít investovat do dividendových akcií?

Zajímalo by mě, jak se vlastně začíná s investováním do dividendových akcií. Slyšel jsem, že je to skvělý způsob, jak si vybudovat pasivní příjem a zároveň podpořit stabilní firmy, které pravidelně vyplácejí dividendy. Ale jak se do toho dostat? Existuje nějaký konkrétní postup, který by mi pomohl se v tom lépe orientovat? Mám na mysli, od čeho začít. Mám si nejprve udělat nějaký základní průzkum o trhu, nebo je lepší rovnou hledat konkrétní společnosti, které vyplácejí dividendy? Jak zjistit, jaké akcie jsou považovány za dobré dividendové akcie? Je dobré sledovat výši dividendy a stabilitu firmy, nebo je důležitější historie vyplácení dividend? A co když chci investovat do více akcí najednou? Měli bychom diversifikovat portfólio nebo raději zůstat soustředění na pár akcií, které se nám líbí? Hrozně mě zajímá i to, jak často se dividendy vyplácejí a co to obnáší z pohledu daní. Musím se nějak připravit na daně z dividendového příjmu? Co když bych chtěl investovat malé částky, funguje to i tak? Jak byste doporučili začít s menším rozpočtem? A co platformy pro obchodování s akciemi, jsou nějaké konkrétní, které byste doporučili pro nováčky? Celkově bych chtěl mít lepší přehled o tom, jak správně začít s investováním do dividendových akcií a na co si dát pozor, abych se vyhnul nějakým častým chybám. Děkuju za jakékoli tipy a rady!

218 slov
2.2 minut čtení
30. 9. 2023
Ludmila Volfová
Ludmila Volfová

Takže, investování do dividendových akcií je fakt cool, když chceš mít pasivní příjem. Začni tím, že si uděláš průzkum - zjisti, jaké firmy pravidelně vyplácejí dividendy a jakou mají historii. Důležitý je nejen výnos z dividend, ale taky stabilita a celkový výkon firmy. Fajn je podívat se na ukazatele jako P/E ratio nebo payout ratio, abys věděl, jestli je firma zdravá.

Pokud jde o diversifikaci, tak jo, je lepší mít víc akcií z různých sektorů, abys minimalizoval riziko. Ale zase se neboj investovat do pár firem, co ti přijdou dobré. Dividendy se většinou vyplácí čtvrtletně, ale záleží na firmě.

S daněma to může být složitější - u nás se většinou platí daň z příjmu z dividend. Každopádně doporučuji sledovat i daňový zákon, abys nebyl překvapenej.

I s malým rozpočtem se dá začít, třeba investovat prostřednictvím ETF zaměřených na dividendové akcie.

A pokud jde o platformy pro obchodování, tak pro nováčky zkus třeba Degiro nebo Fio - mají jednoduché rozhraní a nízké poplatky.

Pamatuj ale, že vždycky je dobrý si pořádně nastudovat všechny informace a nenechávat se unést emocemi pri investování.

185 slov
1.9 minut čtení
2. 11. 2024
Vlastimil Beran
Vlastimil Beran

No, začít s dividendovými akciemi není až tak složitý, ale chce to pár základních kroků. První věc, co bych udělal, je udělat si průzkum trhu. Zjistit, jaké firmy pravidelně vyplácejí dividendy, a hlavně se podívat na jejich historii - to ti dá dobrý přehled o tom, jestli jsou stabilní. Můžeš se dívat na různé ukazatele jako výši dividendy a poměr vyplácení, ale sleduj taky, jak si firma vedla v krizi - to ti řekne hodně o jejich odolnosti.

Diverzifikace je určitě důležitá, pokud chceš minimalizovat riziko. Místo toho, abys vsadil všechno na jednu akcii, radši investuj do více firem z různých sektorů. Co se týče vyplácení dividend, většina firem to dělá čtvrtletně, ale jsou i takové, co vyplácejí ročně nebo měsíčně.

Ohledně daní - jo, podívej se na to, jak se zdaní dividendy ve tvé zemi. V některých případech můžeš mít nárok na snížení daně díky daňovým úlevám nebo smlouvám mezi zeměmi.

Pokud plánuješ investovat malé částky, některé platformy nabízejí možnost nákupu částečných akcií, což je super pro začátečníky s menším rozpočtem. Aplikace jako Robinhood nebo Revolut jsou fajn pro ty, co začínají, protože mají nízké poplatky a uživatelsky přívětivé rozhraní.

Hlavně si dej pozor na emocionální rozhodování a nenech se unést hned prvními tipy. Taky nezapomeň na dlouhodobý horizont - investování do dividendových akcií je o trpělivosti. Držím palce!

216 slov
2.2 minut čtení
30. 9. 2024
Michal Žižka
Michal Žižka