Charts.cz/Fórum/Jak mám začít investovat do nemovitostí, když mám málo peněz?

Jak mám začít investovat do nemovitostí, když mám málo peněz?

Zdravím všechny, chci se zeptat, jak vlastně začít investovat do nemovitostí, když nemám moc peněz. Vím, že trh s nemovitostmi může být skvělý způsob, jak vytvořit pasivní příjem a zhodnotit své finance, ale mám pocit, že bez nějakého většího počátečního kapitálu to bude velmi složité. Zajímá mě, jestli jsou nějaké možnosti, jak začít i s malou částkou. Slyšel jsem něco o společných investicích nebo realitních fondech, ale nevím, jestli to je pro mě to pravé. Jak to vlastně funguje? Můžu třeba investovat do nemovitostí s pomocí hypotéky i přesto, že mám jen pár tisíc na účtu? Co si myslíte o pronájmu nemovitosti jako způsobu, jak začít? Je lepší začít s menšími byty nebo hledat něco většího? A co crowdfundingové platformy zaměřené na realitní projekty? Máte někdo zkušenosti? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto přístupů? Rád bych se dozvěděl o vašich názorech a zkušenostech. Díky moc!

145 slov
1.5 minut čtení
14. 11. 2022
Milada Šťastná
Milada Šťastná

Začít investovat do nemovitostí s malým kapitálem může být náročné, ale není to nemožné. Určitě bys mohl zkusit realitní fondy nebo crowdfundingové platformy. Ty ti umožní investovat i s menšími částkami. Funguje to tak, že se spojíš s dalšími investory a společně financujete nějaký projekt, což je super způsob, jak začít bez velkého rizika.

Pokud se rozhodneš pro koupi nemovitosti, hypotéka je samozřejmě možnost, ale banky většinou chtějí aspoň nějakou zálohu. Někdy můžeš najít i nabídky, kde stačí pár procent z ceny a zbytek ti půjčí. Ale pozor na splátky – musíš mít stabilní příjem, aby ses do toho nezamotal.

Co se týče pronájmu, menší byty jsou často lepší volba pro začátek. Snáz je pronajmeš a nevyžadují tolik investic na údržbu. A taky můžeš uvažovat o sdíleném bydlení, což ti přinese víc peněz za nájem.

Každopádně je dobrý mít plán a vyhýbat se impulsivním rozhodnutím. Zjisti si víc o trhu a máš-li možnost, poraď se s někým zkušeným v oblasti nemovitostí.

158 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Blanka Němcová
Blanka Němcová

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem je sice výzva, ale rozhodně to jde. Pokud máš pár tisíc, můžeš začít zvažovat crowdfundingové platformy. Ty umožňují investovat do projektů s mnohem menšími částkami, takže se můžeš podílet na větších nemovitostech. To ti dá šanci vidět, jak to funguje bez obrovských rizik.

Další možností jsou realitní fondy, kde investuješ do fondu, který už spravuje nemovitosti. Je to víc pasivní přístup než přímé vlastnictví, ale můžeš se dostat k výnosům z realitního trhu.

Hypotéky taky nejsou špatný nápad, pokud máš alespoň nějaké úspory na kauci. Můžeš si půjčit víc a koupit třeba menší byt na pronájem. Menší byty mají tu výhodu, že jsou často dostupnější a snáz se pronajímají.

O pronájmu jako začátku bych řekl, že je to dobrá volba, pokud se ti podaří najít dobrého nájemníka a nemovitost v rozumné lokalitě. Samozřejmě, každý má svoje pro a proti, takže si to pořádně promysli a udělej si průzkum trhu. Takže jo, možnosti tu jsou, chce to jen trochu odvahy a štěstí.

164 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2025
Denisa Krausová
Denisa Krausová