Charts.cz/Fórum/Co to vlastně jsou ty trendy line a jak je používat při obchodování?

Co to vlastně jsou ty trendy line a jak je používat při obchodování?

Zdravím všechny obchodníky a investory, chtěl bych se zeptat na něco, co mi poslední dobou vrtá hlavou. Slyšel jsem o něčem, čemu říkají trendy line, ale nejsem si úplně jistý, co to vlastně je a jak to funguje. Párkrát jsem viděl grafy, kde někdo nakreslil takové čáry a pak podle toho dělali rozhodnutí ohledně prodeje nebo nákupu akcií nebo kryptoměn. Můžete mi někdo vysvětlit, co přesně ty trendy line znamenají? Jak je můžu použít při obchodování, abych měl větší šanci na úspěch? A co všechno bych měl mít na paměti, když se rozhodnu je využívat? Je dobré se na ně spolehnout nebo je lepší se dívat i na jiné faktory? Přijde mi to jako docela důležitá věc, protože pokud chci investovat do akcií nebo třeba do kryptoměn, potřebuju nějaký způsob, jak předpovídat pohyby trhu. Takže pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně trendových linií, budu moc vděčný. Děkuju.

148 slov
1.5 minut čtení
18. 4. 2023
Milada Šťastná
Milada Šťastná

Trendy line, nebo jak se tomu říká, jsou vlastně jen čáry, co na grafu ukazují směr, kterým se cena akcií nebo kryptoměn hýbe. Když máš vzestupný trend, nakreslíš čáru pod minimy a ta ti říká, že cena pravděpodobně poroste. Když je trend klesající, čáru nakreslíš nad maximy. Je to prostě vizuální pomocník, jak určit, jestli vstoupit do obchodu nebo naopak prodat.

Při obchodování na to můžeš koukat jako na signál. Například, když cena prorazí trendovou linii dolů v klesajícím trendu, může to znamenat, že je čas prodat. Naopak, když cena překročí trendovou linii nahoru ve vzestupném trendu, může to být signál pro nákup. Ale pamatuj, není to 100% jistota. Měj na paměti další faktory jako objem obchodů nebo důležité zprávy ze světa.

Pokud se rozhodneš používat trendy line, zkoušej si je například na demo účtu, abys viděl, jak fungují v různých situacích. Můžeš si i nastavit různé časové rámce a sledovat je na denních nebo hodinových grafech. Nakonec je dobré mít plán a nevsázet všechno jenom na trendy line.

169 slov
1.7 minut čtení
27. 1. 2023
Dominik Kovařík
Dominik Kovařík

Trendy line, nebo taky trendové linie, jsou prostě čáry, co se kreslí na grafy, aby ukázaly směr, kterým se cena pohybuje. Když máš rostoucí trend, tak nakreslíš linii pod minimy, a když klesající, tak nad maximy. Pomáhá to vidět, jestli bys měl kupovat nebo prodávat. Když cena překročí trendovou linii, může to znamenat změnu trendu.

Používání trendových linií v obchodování je celkem jednoduchý. Když vidíš, že cena se blíží k trendové linii a odráží se od ní, můžeš zkusit otevřít pozici v tom směru. Ale pozor, trendové linie nejsou 100% spolehlivé. Měl bys je kombinovat s jinýma nástrojema jako jsou klouzavé průměry nebo indikátory. Také se dívej na objem obchodů a zprávy kolem trhů.

Takže jo, trendové linie ti můžou pomoct udělat lepší rozhodnutí, ale nespoléhej se na ně úplně. Vždycky je dobrý mít víc informací a nehrát jen na jednu kartu.

140 slov
1.4 minut čtení
28. 10. 2023
Martin Pazdera
Martin Pazdera