Charts.cz/Fórum/Jaká ETF jsou vhodná pro začátečníky?

Jaká ETF jsou vhodná pro začátečníky?

Zdravím všechny! Rád bych se zeptal, pokud někdo máte zkušenosti s investováním do ETF, jaké byste doporučili pro úplné začátečníky. Já jsem teď na začátku své investiční cesty a hledám nějaké jednoduché a bezpečné možnosti, které by mi pomohly rozjet portfolio. Slyšel jsem, že ETF jsou fajn, protože mají nižší poplatky a měly by být méně rizikové než jednotlivé akcie. Ale když se podívám na trh, je tam tolik různých fondů a já nevím, které vybrat. Myslím, že bych chtěl něco diverzifikovaného, co pokrývá více sektorů nebo regionů, ale taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké ETF zaměřené na dividendy nebo udržitelnost, což mě taky dost láká. Máte nějaké tipy na konkrétní fondy nebo třeba i podílové společnosti? A co si myslíte o investování do indexových ETF? Je to dobrý způsob, jak začít? Děkuji všem za rady!

137 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2022
Eliška Krejčíková
Eliška Krejčíková

Pokud jsi na začátku, tak indexová ETF jsou super volba. Například S&P 500 ETF ti pokryje velké americké firmy a je to docela bezpečná sázka. Pak je tu MSCI World ETF, který zahrnuje akcie z různých vyspělých ekonomik, takže máš větší rozmanitost. Pro dividendy zkus něco jako Vanguard Dividend Appreciation ETF, to vyplácí slušné dividendy. A pak jsou i ETF zaměřené na udržitelnost, třeba iShares Global Clean Energy ETF, pokud tě zajímají ekologické investice. Takže jo, diverzifikace je klíč a ETF ti to umožní dost jednoduše. Zvažuj taky poplatky – čím nižší, tím lepší. Držím palce!

96 slov
1 minut čtení
4. 3. 2024
Miroslava Tichá
Miroslava Tichá

Hele, pro začátečníky bych doporučil třeba ETF jako je SPDR S&P 500 (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market (VTI). Tyhle mají dobré pokrytí trhu a jsou dost diverzifikované. Pokud bys chtěl něco zaměřeného na dividendy, tak se mrkni na Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG), to je super volba.

Co se týče udržitelnosti, tak třeba iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) je zajímavý, pokud tě tohle téma zajímá. Indexové ETF jsou určitě dobrý start, protože fungují na principu pasivního investování a máš tam nižší poplatky.

A neboj se zkoušet víc fondů najednou, klidně si to rozlož mezi pár různých ETF, aby sis diversifikoval. Hodně štěstí s investováním!

106 slov
1.1 minut čtení
2. 9. 2024
Vlastimil Vyskočil
Vlastimil Vyskočil