Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF a co to vůbec je?

Jak začít investovat do ETF a co to vůbec je?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, co to vlastně jsou ty ETF? Slyšel jsem o tom v souvislosti s investováním a pasivním příjmem, ale moc tomu nerozumím. Někdo mi říkal, že je to dobrá forma investice, ale nevím, jestli je to pro mě. Jaké jsou hlavní výhody investování do ETF ve srovnání s tradičními akciemi? A jak začít? Myslíte, že bych měl hned investovat větší částku, nebo je lepší začít pomalu a postupně? Jaké platformy nebo brokery byste doporučili pro nákup ETF, pokud jsem začátečník? A jaký postup mám vlastně dodržovat? Musím mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? Co když se rozhodnu investovat do více ETF najednou, je to komplikované? Jak se vyplácí dividendy u ETF a jak často je dostávám? Bude mi někdo schopný vysvětlit, jak si vybrat správné ETF, abych minimalizoval rizika a maximalizoval zisky? Mám na mysli různé sektory a regiony. Je lepší se zaměřit na americké trhy nebo vyzkoušet i něco zahraničního? Děkuji za pomoc!

159 slov
1.6 minut čtení
1. 2. 2025
Bedřich Čermák
Bedřich Čermák

ETF (Exchange Traded Fund) jsou v podstatě fondy, který se obchodují na burze jako akcie. To znamená, že když koupíš ETF, vlastně kupuješ podíl v celém portfoliu akcií nebo jiných aktiv, což ti dává příležitost investovat do různých sektorů nebo regionů najednou. Hlavní výhoda je, že diversifikuješ riziko, protože místo jedné akcie vlastníš vícero. Navíc jsou obvykle levnější než tradiční podílové fondy, což je fajn pro nováčky.

Pokud chceš začít investovat, nejlepší je začít s menší částkou. Můžeš třeba začít s pár tisícovkami a postupně přidávat, jak si zvykneš na trh. Co se brokerů týče, vyzkoušej platformy jako Degiro nebo Robinhood (pokud jsi v USA). Ty jsou uživatelsky přívětivé a ideální pro začátečníky.

Nemusíš mít nějaké speciální znalosti, ale je dobré mít aspoň základní přehled o tom, jak trhy fungují. Když chceš investovat do více ETF, není to složité; spíš si dej pozor na to, aby ses příliš nepřepálil s různými sektory.

Co se týče dividend, většina ETF je vyplácí pravidelně (čtvrtletně nebo ročně), ale záleží na konkrétním fondu. Při výběru ETF sleduj jejich výkonnost a náklady – nízké poplatky ti pomohou víc vydělat.

Pokud jde o trhy, americké ETF jsou populární a často stabilní, ale nevyhýbej se ani zahraničním trhům – můžeš tak rozložit riziko. Hodně štěstí!

206 slov
2.1 minut čtení
8. 2. 2025
Filip Zich
Filip Zich

ETF jsou vlastně fondy, které obchodují na burze jako akcie. Ve zjednodušeně řečeno, když koupíš ETF, kupuješ si kousek celého portfolia akcií nebo jiných aktiv, což ti umožní diverzifikaci bez nutnosti nakupovat každou akcii zvlášť. Hlavní výhody jsou nižší náklady a větší flexibilita než u tradičních fondů. Můžeš investovat třeba už od pár stovek a je fajn začít pomalu, abys zjistil, jak to funguje.

Co se brokerů týče, pro začátečníky jsou dobré platformy jako Degiro nebo Revolut, ale dej pozor na poplatky. Základní znalosti o investování a analýze trhu se hodí, ale nic složitého. Pokud chceš investovat do více ETF, tak to není zas tak komplikované, stačí mít přehled o tom, co kupuješ.

Dividendy z ETF obvykle vyplácejí čtvrtletně nebo ročně. Při výběru ETF bys měl koukat na to, do jakých sektorů nebo regionů investuješ – americké trhy jsou silné, ale i zahraniční ETF mají co nabídnout. Nakonec je důležité sledovat výkon a mít na paměti rizika spojená s jednotlivými sektorovými investicemi. Takže to chce trochu researchu a časem se v tom zlepšíš.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2025
Radka Machová
Radka Machová