Charts.cz/Fórum/Koupit fyzické zlato nebo zlaté ETF?

Koupit fyzické zlato nebo zlaté ETF?

V poslední době se hodně mluví o investicích do zlata a přemýšlím, co by pro mě bylo lepší. Jestli fyzické zlato nebo zlaté ETF. Vím, že fyzické zlato má tu výhodu, že si ho můžu osahat a mít doma, což je pro mě důležité, protože mám pocit, že je to skutečná hodnota a něco, co mě chrání před inflací. Ale na druhou stranu jsem slyšel, že zlaté ETF jsou pohodlnější, protože je nemusím skladovat a je tam větší likvidita. Jak jste na tom vy? Co si myslíte o tom, že bych měl zainvestovat do fyzického zlata versus zlatých ETF? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obou možností? A co třeba daně a poplatky? Když bych prodával fyzické zlato, jak to vypadá s daněmi oproti tomu, když bych měl ETF? A co volatilitě – je u ETF větší risk než u fyzického zlata? Dává smysl diverzifikovat nebo se raději soustředit jen na jednu variantu? Zajímalo by mě, co byste mi doporučili na základě vašich zkušeností.

164 slov
1.6 minut čtení
11. 2. 2023
Štěpán Jirásek
Štěpán Jirásek

No, já ti řeknu, že tohle je dost osobní volba. Fyzické zlato má fakt svoji magii, když ho vidíš a můžeš si ho osahat, jako jsi říkal. Můžeš ho mít doma, což je pro spoustu lidí uklidňující, ale zase musíš řešit bezpečnost – jako kde to schovat, jestli to někde neztratíš nebo ti to neukradnou. A pokud bys to nějak prodával, tak i ty daně z toho prodeje jsou jiný kafe než u ETF.

Na druhou stranu zlaté ETF jsou hrozně praktický. Neřešíš skladování, máš větší likviditu – prostě je koupíš a prodáš během chvilky. Ale zase tam může být ten pocit, že nic „skutečnýho“ nemáš. A pak je tu volatilita – ETF mohou být citlivější na trhy a můžeš být víc ve stresu kvůli cenovým výkyvům.

Když už mluvíme o daních, u fyzického zlata se to většinou daní jako příjem z prodeje, což může být náročnější než u ETF. U ETF by ses měl řídit pravidly pro kapitálové výnosy, což může být jednodušší v některých ohledech.

Pokud chceš mít klid a jistotu, tak fyzické zlato je fajn. Když chceš flexibilitu a méně starostí s logistikou, jdi do ETF. Někdo dokonce dělá mix obojího – což dává smysl pro diverzifikaci. Takže záleží na tom, co preferuješ.

204 slov
2 minut čtení
22. 12. 2024
Tereza Němcová
Tereza Němcová

O zlatu se dá diskutovat dlouho. Jak zlaté ETF, tak fyzické zlato mají svoje pro a proti. Fyzické zlato ti dává pocit jistoty, můžeš ho mít doma, což je fakt fajn pro ty, co chtějí mít něco hmatatelného. Na druhou stranu, musím říct, že skladování může být problém – potřebuješ bezpečnostní schránku nebo něco takového, a to něco stojí. Navíc při prodeji zlata můžeš narazit na poplatky a daně, protože se to považuje za investici, a nevím jak u vás, ale v ČR se to daní jako ostatní příjmy.

Zlaté ETF jsou super pohodlný. Můžeš je snadno koupit a prodat přes brokera a nemusíš řešit žádné skladování. Likvidita je vyšší, můžeš s nimi manipulovat kdykoliv během obchodních hodin. Ale zase, není to fyzické zlato – pokud se ekonomika posune špatným směrem, tak to nemusí být úplně jistota.

Co se týče volatility, ETF mohou kolísat víc než samotné zlato, protože jsou navázané na trh a jeho nálady. Ale jako diverzifikace? To dává smysl – mít část v ETF pro flexibilitu a část ve fyzickém zlatě pro tu jistotu. Vždycky je dobrý mít nějakou kombinaci.

181 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2025
Bohuslav Jedlička
Bohuslav Jedlička