Charts.cz/Fórum/Proč rozložit investice do více kryptoměn?

Proč rozložit investice do více kryptoměn?

Zajímalo by mě, proč je vlastně důležité rozložit svoje investice, když můžu vsadit všechno na jednu konkrétní kryptoměnu, která mi připadá jako ta nejperspektivnější? Kolikrát jsem slyšel o lidech, co zbohatli právě díky jedné úspěšné investici do bitcoinu nebo etherea. Tak proč bych se měl trápit s rozdělováním peněz mezi více projektů, když můžu vsadit na jistotu, kterou považuji za největší? Chci říct, jasně, občas slyším o nějakých portfoliích nebo diverzifikaci, ale není to jenom zbytečné rozptylování? Jak vlastně funguje ten princip diversifikace a co mi přinese víc klidu ohledně mých investic? Když investuju do více kryptoměn, jaký mám pak risk, že jedna nebo více z nich propadne? Co když se rozhodnu rozložit investice do několika altcoinů a nakonec všechny spadnou, tak co mi to vlastně dalo? Není lepší mít více peněz v jedné akci nebo minci, která má šanci udělat velký skok? Jak si mám vybrat ty správné kryptoměny pro rozložení investic? Může mi to opravdu ochránit můj kapitál v dlouhodobém horizontu a jak velký váhám risk je spojeno s touto strategií? Rád bych slyšel názory ostatních na tohle téma.

181 slov
1.8 minut čtení
27. 8. 2020
Soňa Růžičková
Soňa Růžičková

Pokud se zamyslíš nad rozložením investic, tak si uvědomíš, že trh s kryptoměnami je dost volatilní a nepredikovatelnej. Jasně, můžeš vsadit všechno na jednu minci, ale co když ta mince spadne? Když dáš všechny peníze do jednoho projektu a ten selže, tak jsi fakt v loji. Rozložením investic si snižuješ riziko. I když jedna nebo dvě kryptoměny propadnou, ty ostatní můžou růst a vyvážit to. Je to jako sázka na víc koní v dostizích. Někdo zbohatnul na bitcoinu, ale spousta lidí taky prodělala, když to šlo dolů. Takže diversifikace ti dává větší šanci na úspěch, i když to nemusí znít tak sexy jako vsadit všechno na jednu kartu.

Při výběru kryptoměn je dobrý sledovat projekty s reálným využitím a dobrým týmem – prostě něco, co má potenciál. Můžeš vybrat pár stabilních coinů jako Bitcoin nebo Ethereum a k tomu pár altcoinů, co tě zaujmou. A jo, i ty altcoiny můžou klesnout, ale tím, že máš víc různých investic v portfoliu, snížíš celkový risk. Takže nakonec můžeš klidně spát, i když se trh hýbe nahoru dolů. Dlouhodobě to může být lepší strategie než veškeré peníze vsadit na jednu kartu.

187 slov
1.9 minut čtení
30. 1. 2021
Milan Štěpánek
Milan Štěpánek

Diverzifikace je v investování taková klasika, co pomáhá snižovat riziko. Když vsadíš všechno na jednu kryptoměnu, jsi hodně na tenkým ledu. Jasně, můžeš trefit jackpot a zbohatnout, ale taky můžeš rychle prodělat, když se něco pokazí. Kryptoměny jsou extrémně volatilní a to, co dneska vypadá jako skvělá investice, může klidně zítra spadnout na dno. Když rozložíš investice do více mincí, tak i když jedna nebo dvě zklamou, ostatní ti můžou pomoct vykompenzovat ztrátu. Sice můžeš říct, že selžou všechny, ale to už je dost nepravděpodobný scénář. Třeba si vybrat kombinaci velkých jmen jako Bitcoin a Ethereum a k tomu nějaký promyšlený altcoiny. V dlouhodobým horizontu ti to může ochránit kapitál víc, než když budeš riskovat všechno na jednu kartu. A o ten klid taky jde – když víš, že nemáš všechno v jednom koši, tak se ti spí líp a méně panikaříš při poklesech trhu.

145 slov
1.5 minut čtení
23. 1. 2021
Marcela Kotková
Marcela Kotková