Charts.cz/Fórum/Co je to NFT a jak na tom můžu vydělat?

Co je to NFT a jak na tom můžu vydělat?

V poslední době se stále častěji skloňuje zkratka NFT, ale vlastně nevím, co si pod tím představit. Můžete mi prosím vysvětlit, co to přesně je? Zajímá mě, jak se liší od klasických digitálních souborů a proč by měl někdo platit za něco, co si může jednoduše stáhnout nebo zkopírovat? Slyšel jsem, že některé NFT dosáhly astronomických částek v aukcích, ale já bych chtěl vědět, jak na tom může člověk vydělat? Je to investice, která se vyplatí, nebo je to spíš spekulace? Jaké jsou hlavní způsoby, jak se do toho zapojit? Musím mít nějaké technické znalosti nebo stačí mít jen chuť experimentovat? A co když koupím NFT a jeho hodnota klesne? Jak si mám vybrat to pravé NFT, abych se nepřipravil o peníze? Zkrátka potřebuju nějaký praktický návod nebo tipy pro začátečníky. Jak začít s investováním do NFT a neztratit při tom hlavu? Díky moc!

144 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2022
Vladimíra Macková
Vladimíra Macková

NFT, neboli non-fungible tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty vlastnictví unikátních položek na blockchainu. Na rozdíl od klasických digitálních souborů, které můžeš snadno zkopírovat, NFT máš pouze ty a je to zapsané na blockchainu, takže nikdo jiný nemůže tvrdit, že vlastní to samé. To je důvod, proč za ně lidi platí tak vysoké částky – jde o jakési umění nebo sběratelské kousky. Tyhle tokeny ti dávají pravomoc vlastnit něco jedinečného, i když ostatní si to mohou stáhnout nebo zkopírovat.

Pokud chceš vydělat na NFT, tak tady jsou nějaké tipy. První věc – zjisti, co je populární a co lidi chtějí. Můžeš zkusit koupit NFT od nových umělců nebo kolekcí, které se teprve rozjíždí. Někdy se vyplatí investovat do projektů, které mají potenciál růst. Další možností je tvořit vlastní NFT, pokud umíš něco kreativního – malování, hudbu, nebo co já vím.

Technické znalosti úplně nejsou nutné, ale trochu se orientovat v kryptoměnách a peněženkách by nebylo na škodu. Jinak je to dost o štěstí a troše spekulace. Když koupíš NFT a jeho hodnota klesne, tak to prostě riskuješ. Můžeš se podívat na trhy jako OpenSea nebo Rarible a sledovat trendy.

Hlavně si dej pozor na to, co kupuješ. Udělej si průzkum – čti si o umělcích, projdi komunity na Twitteru nebo Discordu. A pamatuj – investice do NFT může být zábava, ale není to zaručený výdělek. Takže buď opatrnej a neinvestuj víc než si můžeš dovolit ztratit.

232 slov
2.3 minut čtení
16. 9. 2024
Eva Švandová
Eva Švandová

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou jako digitální certifikáty vlastnictví, které se ukládají na blockchainu. Když koupíš NFT, kupuješ si jedinečný kus digitálního umění nebo jiného obsahu, který nemůžeš jen tak zkopírovat a nazývat svým. I když si někdo může stáhnout obrázek, ty máš ten pravý certifikát, který říká, že jsi jeho majitel. To je důvod, proč jsou některé NFT prodávány za šílené částky – lidé platí za to vlastnictví a exkluzivitu.

Pokud chceš vydělávat na NFT, můžeš zkusit buď vytvářet a prodávat své vlastní, nebo investovat do těch, o kterých si myslíš, že porostou na hodnotě. Může to být ale dost spekulativní a hodně záleží na trendech. Chce to sledovat trh a mít cit pro to, co by mohlo zaujmout ostatní. Hlavní platformy pro obchodování s NFT jsou např. OpenSea nebo Rarible.

Technické znalosti nejsou nutné, ale určitě se ti budou hodit alespoň základní věci jako práce s kryptoměnami a peněženkami. Začni malými částkami a experimentuj. A pokud koupíš NFT a jeho hodnota klesne? No, to je riziko – jako v každé investici. Radši hledej projekty a umělce, kteří mají dobrou reputaci a fanouškovskou základnu.

Nezapomeň, že v NFT světě se může stát cokoliv rychle – buď opatrný a nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

205 slov
2.1 minut čtení
26. 9. 2024
Štěpán Pešta
Štěpán Pešta