Proč bych měl diverzifikovat své investice?
Zajímalo by mě, proč je vlastně tak důležité mít diverzifikované investice. Mám pocit, že se o tom hodně mluví, ale úplně mi to nedochází. Slyšel jsem, že když investuju všechny své peníze do jedné akcie nebo jednoho typu investice, je to jako vsadit všechno na jednu kartu a to může být dost riskantní. Ale co když ta jedna akcie vyroste a já přijdu o skvělou příležitost tím, že jsem se rozptyloval do více oblastí? Je lepší investovat do různých sektorů jako jsou technologie, zdravotnictví nebo třeba nemovitosti? A co kryptoměny a NFT? Mám do nich také investovat nebo by to mělo být součástí té diverzifikace? Jak vlastně funguje ta myšlenka, že když jedna investice klesne, tak jiná může růst a tím pádem se můžu ochránit před většími ztrátami? Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší praktiky pro diverzifikaci portfolia a co byste doporučili začátečníkovi, který s tímto konceptem teprve začíná. Je dobré mít i nějaké bezpečnější investice vedle těch rizikovějších? Jak to vidíte vy, má smysl mít v portfoliu několik různých aktiv, nebo stačí pár osvědčených investic a tím to hasne? Jaký je váš názor na tohle téma?