Charts.cz/Fórum/Jak investovat do zlata a stříbra, když krize přichází?

Jak investovat do zlata a stříbra, když krize přichází?

Zajímalo by mě, jak se dá investovat do zlata a stříbra v současné situaci, kdy se zdá, že ekonomika směřuje k nějaké formě krize. Mám pocit, že investice do těchto drahých kovů je dobrý způsob, jak ochránit své úspory a diverzifikovat portfólio. Ale jak na to? Jak začít? Narazil jsem na různé možnosti – od fyzických mincí a cihel až po ETF fondy a akcie těžebních společností. Co je podle vás nejlepší? Je lepší mít zlato a stříbro fyzicky doma nebo je raději ukládat v bankovním trezoru? A co říkáte na online platformy, které umožňují obchodování s těmito kovy? Jaké jsou výhody a nevýhody každé z těchto možností? Navíc, co si myslíte o cenových predikcích pro zlato a stříbro v nadcházejících měsících? Bude lepší investovat teď, nebo čekat na pokles cen? Díky za vaše názory a zkušenosti, určitě mi to pomůže učinit rozhodnutí.

143 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2023
Bohumil Drábek
Bohumil Drábek

Investice do zlata a stříbra v době krize může být opravdu rozumná volba. Pokud jde o fyzické zlato a stříbro, můžeš si pořídit mince nebo cihly. Mít to doma má tu výhodu, že to máš pod kontrolou, ale zas je to riziko krádeže. Uložení v bankovním trezoru je bezpečnější, ale zase za to platíš poplatky.

Další možností jsou ETF fondy, což je fajn pro pohodlné obchodování, ale nemáš fyzické zlato v ruce. A akcie těžebních firem můžou být zajímavé, pokud chceš investovat do celého sektoru.

Pokud jde o ceny, teď je dost těžké říct, jestli čekat na pokles nebo ne. Zlato a stříbro často rostou v nejistých časech, takže když investuješ teď, můžeš mít šanci na zisk. Ale samozřejmě nikdo neví, co se stane dál.

Osobně bych doporučil začít s malým množstvím fyzických kovů a zkusit i nějaké ETF na diverzifikaci. Takže hodně štěstí a rozvážnost!

146 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2025
Petr Šťastný
Petr Šťastný

Investice do zlata a stříbra v době krize je rozumný krok. Můžeš začít tím, že si pořídíš fyzické kovy jako mince nebo cihly – to ti dá pocit bezpečí. Ale má to nevýhody, jako třeba skladování a riziko krádeže. Někteří lidé raději ukládají zlato a stříbro do bankovního trezoru, což je bezpečnější, ale za to si připlatíš.

Další možností jsou ETF fondy, které sledují ceny těchto kovů a jsou snadno obchodovatelné. Nemusíš mít fyzické kovy, což je super pohodlné. Pak jsou tu akcie těžebních firem, ale tam už je to víc o riziku spojeném s podnikáním.

Co se týče online platforem, ty můžou být fajn pro rychlé obchody, ale dej pozor na poplatky. Ceny zlata a stříbra teď kolísají, takže pokud chceš investovat, sleduj trh a zvaž, jestli nakoupit teď nebo počkat na pokles. Nikdo neví, kam ceny půjdou, ale diversifikace portfolia ti může pomoct v ochraně tvých úspor.

147 slov
1.5 minut čtení
24. 11. 2022
Karel Pešta
Karel Pešta