Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi ETF a klasickými podílovými fondy?

Jaký je rozdíl mezi ETF a klasickými podílovými fondy?

Rád bych se zeptal, co vlastně dělá ETF tak odlišným od klasických podílových fondů. Vidím, že se o tom hodně mluví, ale když se podívám na tyto dva typy investic, přijde mi to jako španělská vesnice. Proč bych měl zvolit ETF místo tradičního podílového fondu? Je to jen o poplatcích, nebo hraje roli i něco jiného? A taky, jak je to s likviditou? Slyšel jsem, že ETF se obchodují jako akcie, což by mohlo být výhodné, ale co to přesně znamená v praxi? Jaké jsou tedy hlavní výhody a nevýhody obou možností? Můžete mi také říct něco ohledně toho, jakým způsobem se tyto fondy spravují a jaké mají strategie investování? Zajímalo by mě, jestli je lepší mít víc různých ETF nebo klasických podílových fondů v portfoliu. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito dvěma formami investic? Děkuji předem za odpovědi!

139 slov
1.4 minut čtení
19. 6. 2024
Milan Žemlička
Milan Žemlička

ETF (Exchange-Traded Funds) a klasické podílové fondy jsou si sice podobné, ale rozdíly jsou docela zásadní. ETF se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodních hodin za aktuální tržní cenu. Oproti tomu podílové fondy se obchodují jen jednou denně na konci dne za cenu, která se vypočítá podle hodnoty aktiv fondu (NAV).

Důležitý rozdíl je i v poplatcích. Obecně platí, že ETF mají nižší náklady na správu než tradiční podílové fondy. To znamená, že pokud chceš šetřit na poplatcích, ETF může být lepší volba. Ale to není všechno, ETF bývají také daňově efektivnější, což může být další výhoda.

Likvidita je taky klíčová. Jak jsem už zmínil, ETF se obchodují jako akcie, takže můžeš rychle reagovat na tržní pohyby. U podílových fondů to takhle nefunguje – prostě musíš čekat na uzavření obchodního dne.

Co se týče správy a strategií investování, většina ETF je pasivně spravovaných a sleduje určité indexy, zatímco podílové fondy mohou mít aktivní správce, kteří se snaží překonat trh. Takže pokud máš rád pasivní investování a nízké náklady, ETF by mohlo být to pravé.

Osobně si myslím, že kombinace obojího může být rozumná cesta. Mít několik různých ETF a pár kvalitních podílových fondů v portfoliu ti může poskytnout dobrý mix diverzifikace a flexibility. Každopádně je dobré si udělat vlastní průzkum a zjistit, co ti nejlépe vyhovuje.

223 slov
2.2 minut čtení
4. 1. 2025
Miroslav Tesař
Miroslav Tesař

ETF (exchange-traded funds) a klasické podílové fondy mají pár zásadních rozdílů, které je dělají jinými investičními nástroji. Hlavní rozdíl je v tom, jak se obchodují. ETF se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že můžeš kupovat a prodávat kdykoli během obchodního dne za aktuální cenu. Naopak klasické podílové fondy se nakupují a prodávají na konci obchodního dne za čistou hodnotu aktiv (NAV) fondu, což může být méně flexibilní.

Co se týče poplatků, ETF obvykle mají nižší správní poplatky než tradiční podílové fondy, což je často velké plus. Ale pozor, u ETF můžeš mít i transakční náklady, když je kupuješ nebo prodáváš na burze.

Likvidita je taky důležitá – protože ETF se obchodují na burze, můžeš rychleji reagovat na změny trhu. Klasické podílové fondy můžou mít delší zpoždění při vyplácení likvidity.

Pokud jde o správu, většina ETF sleduje nějaký index (indexové ETF), takže jsou pasivně spravované. Klasické podílové fondy můžou být aktivně spravované, což znamená, že manažeři se snaží překonat trh, ale to obvykle přináší vyšší poplatky.

V portfoliu je dobrý mix obojího – ETF i podílové fondy – záleží na tvých investičních cílech a strategii. Osobně bych doporučil začít s ETF pro jejich nízké náklady a flexibilitu.

195 slov
2 minut čtení
13. 12. 2024
Karolína Pešková
Karolína Pešková