Charts.cz/Fórum/Investice do více ETF najednou - je to rozumné?

Investice do více ETF najednou - je to rozumné?

Zajímá mě, jestli je v pořádku investovat do více ETF najednou, nebo se mám radši zaměřit jen na jedno. Chtěl bych se dozvědět, jestli to má nějaký vliv na diversifikaci mého portfolia a jaké jsou výhody nebo nevýhody takového přístupu. Slyšel jsem, že různá ETF mohou pokrývat různé sektory a regiony, což by mohlo být výhodné. Na druhou stranu se bojím, že když budu mít příliš mnoho různých investic, tak nebudu mít přehled o svém portfoliu a těžko se mi bude spravovat. Když si vyberu jedno ETF, mám pocit, že mohu lépe sledovat jeho výkon a reagovat na změny na trhu. Ale co když propásnu příležitosti v jiných ETF? Jak se rozhodnout mezi diverzifikací a soustředěním se na jeden produkt? Jaký je váš názor na tohle téma? Měl bych se bát investice do více ETF najednou, nebo je to běžná praxe mezi investory? Děkuji za vaše názory a zkušenosti!

149 slov
1.5 minut čtení
16. 7. 2022
Tereza Havlová
Tereza Havlová

Investice do více ETF může být rozhodně rozumná. Pokud si vybereš různá ETF, můžeš pokrýt různé sektory, regiony nebo třeba i asset classes, což ti pomůže diversifikovat riziko. Když investuješ jen do jednoho ETF, tak sice máš jednodušší sledování a správu, ale to může znamenat vyšší riziko, pokud ten jeden sektor nebo region půjde dolů.

Na druhou stranu, jak říkáš, když máš moc ETF, může být těžký se v tom orientovat. Je dobré najít nějaký rozumný střed – třeba 3-5 ETF, které pokryjí různé oblasti trhu. Tak budeš mít diversifikaci a zároveň to nebude tak přehnaně složité. Většina investorů se dneska nebojí investovat do víc ETF najednou, protože to je běžná praxe a nabízí to větší flexibilitu.

Pokud si uděláš pořádný průzkum a víš, do čeho investuješ, tak se nemusíš bát. Spíš si dej pozor na to, abys neměl ETF, které se vzájemně překrývají – to bys pak mohl zbytečně ztrácet na efektivitě. S tím řízením portfolia to chce jen trošku času a pravidelně kontrolovat výkonnost jednotlivých fondů. Takže v souhrnu – klidně investuj do víc ETF, ale měj v tom systém.

180 slov
1.8 minut čtení
26. 2. 2022
Martin Beran
Martin Beran

Investovat do více ETF najednou je docela běžná praxe a může to být rozumné. Hlavní výhodou je diversifikace, což snižuje riziko. Když investuješ do různých sektorů nebo regionů, tak když jeden klesne, další mohou růst. Samozřejmě, čím víc ETF máš, tím víc se ti může zamotat hlava a těžko se to spravuje. Ale zase na druhou stranu, pokud zvolíš jen jedno ETF, můžeš přijít o příležitosti v jiných oblastech trhu. Zároveň je dobrý si uvědomit, že některé ETF mohou mít podobné cíle, takže se ti portfolio může vlastně moc nerozšířit. Zkus najít nějaký rozumný kompromis – třeba 3-5 ETF, kde víš, co pokrýváš a máš to pod kontrolou. Takže se neboj experimentovat, ale drž to v rozumných mezích.

118 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2022
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal