Je ekologická výstavba nyní trend, nebo jen módní vlna?
Zajímalo by mě, co si myslíte o tématu ekologické výstavby. Je to podle vás jen nějaký přežitek, nebo se opravdu jedná o trend, který má budoucnost? V posledních letech se stále častěji hovoří o zelených budovách, obnovitelných zdrojích energie a udržitelných materiálech. Je to něco, co je opravdu potřebné, nebo je to jen módní vlna, která za chvíli opadne? Jaké máte zkušenosti s ekologickými projekty? Jsou lidé ochotni investovat do takovýchto staveb? Nebo je to spíš záležitost několika nadšenců a mainstreamové publikum zatím neoslovili? Taktéž mě zajímá, jestli si myslíte, že stát či města by měla podporovat takové projekty víc než teď. Dává smysl investovat do ekologické výstavby z pohledu návratnosti investic? Může to přinést v dlouhodobém horizontu skutečné úspory pro obyvatele, nebo jsou náklady na ekologické materiály a technologie stále příliš vysoké? Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody takového způsobu stavění? Myslíte, že se to stane běžnou normou nebo zůstane spíš v rovině experimentů a projektů pro bohatší klientelu? Hlavně by mě zajímal váš názor na to, zda by si lidé měli brát příklad z ekologických trendů ve výstavbě i v dalších oblastech života. Jak vidíte budoucnost ekologického stavění v kontextu současného trhu s nemovitostmi a investicemi?