Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí, když mám jen málo peněz?

Jak začít investovat do nemovitostí, když mám jen málo peněz?

Zajímá mě, jak se dá vůbec začít investovat do nemovitostí, když mám v kapse jen pár tisíc. Vím, že to není úplně jednoduché, protože známý mi říkal, že na nemovitosti je potřeba mít dostatek peněz na akontaci a další výdaje. Ale co když člověk nemá miliony na účtě? Existují nějaké alternativní možnosti, jak se do tohoto světa dostat i s menším rozpočtem? Napadlo mě třeba zkusit investice do nemovitostních fondů nebo realitních crowdfundingových platforem. Máte s tím někdo zkušenosti? Funguje to opravdu, nebo je to spíš pro ty, co mají už něco naspořeno? A co pronájem? Můžu si například pronajmout byt a pak ho krátkodobě pronajímat turistům přes nějaké platformy jako Airbnb? Je to riskantní, nebo se to dá zvládnout i s malým kapitálem? Jaké jsou v tom případně nástrahy a na co si dát pozor? Opravdu bych rád věděl, jestli existují nějaké realistické cesty pro lidi jako já, co chtějí investovat do nemovitostí bez velkých úspor. A jak bych měl začít s vyhledáváním příležitostí a jak poznat, jestli je něco dobrá investice nebo ne? Přemýšlím o tom už delší dobu a nevím, kde začít. Díky za jakékoli rady!

189 slov
1.9 minut čtení
13. 8. 2024
Jana Králová
Jana Králová

Začít investovat do nemovitostí s malým rozpočtem je fakt výzva, ale není to nemožný. Jak už jsi zmínil, nemovitostní fondy nebo crowdfunding jsou super možnosti. Tyhle platformy ti umožní investovat i s menšími částkami, což je fajn, protože nemusíš mít hned milion na účtu. U crowdfundingových platforem se někdy dá začít už od pár stovek, takže to může být cesta jak se dostat do tohoto segmentu.

Co se týče pronájmu, můžeš zkusit pronajmout byt a pak ho krátkodobě pronajímat turistům přes Airbnb, ale dej si pozor na místní regulace. Někde to může být hodně na hraně a riskuješ, že dostaneš pokutu. Další věc je, že musíš mít dobře nastavený management, jinak tě to sežere časově.

Je dobrý si udělat malý průzkum trhu a zkoušet najít příležitosti. Můžeš sledovat nabídky a porovnávat ceny, abys věděl, co je výhodné. Také se podívej na komunitní fóra nebo skupiny na sociálních sítích zaměřený na investice do nemovitostí - tam můžeš najít cenné rady a tipy od zkušenějších lidí.

V zásadě platí: buď opatrný, udělej si domácí úkoly a nenech se odradit tím, že nemáš hromadu peněz. Lidi začínají i s málem a časem se to může rozrůst.

191 slov
1.9 minut čtení
15. 11. 2024
Adéla Píchová
Adéla Píchová

Investovat do nemovitostí s malým rozpočtem fakt může být tricky, ale rozhodně to není nemožný. Tvoje nápady se crowdfundingem a realitními fondy jsou úplně v pořádku. Tohle jsou skvělé způsoby, jak se dostat do světa nemovitostí bez nutnosti mít miliony. Třeba na těch crowdfundingových platformách můžeš začít s pár stovkami a podílet se na větších projektech. To je super, protože dostaneš možnost investovat i do něco, co bys jinak nezvládl.

Pokud jde o pronájem a Airbnb, tam je to taky možné, ale musíš si dát pozor na právní aspekty. Některé města mají přísné regulace ohledně krátkodobého pronájmu. Jinak je to fakt rizikový, protože náklady na pronájem mohou být vyšší, než kolik dokážeš vydělat z turistů. Takže si pořádně spočítej, jestli se to vyplatí.

A k tomu hledání příležitostí – doporučuji sledovat lokální trh a porovnávat ceny. Jdi na prohlídky nemovitostí, i když teď neplánuješ kupovat. Získáš cit pro trh. A nezapomeň na networking; mluv s lidmi v oboru, dostaneš tipy a možná i nabídku příležitostí, které nejsou veřejně inzerované.

Celkově to chce trpělivost a hodně vzdělání. E-knihy, online kurzy, podcasty – to všechno ti může otevřít oči. Takže klidně zkoušej různé cesty a hlavně se nenech odradit! Akorát si dej bacha na podvody a nerealistické sliby.

203 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Hladíková
Denisa Hladíková