Charts.cz/Fórum/Měla bych se učit technickou analýzu, když chci investovat na dlouho?

Měla bych se učit technickou analýzu, když chci investovat na dlouho?

Plánuji investovat na delší období, možná i několik let, a tak se ptám, jestli je pro mě technická analýza vůbec užitečná. Slyšela jsem od různých lidí, že technická analýza je spíše pro krátkodobé obchodníky, kteří chtějí využít pohyby trhu a rychlé zisky. Ale co když chci investovat do akcií nebo kryptoměn a neplánuju je prodávat hned? Mělo by smysl trávit čas učením se o různých grafech a indikátorech, když mám v plánu držet investice dlouhodobě? Nebo bych se měla více zaměřit na fundamentální analýzu a porozumění firmám nebo projektům, do kterých investuji? Zajímalo by mě také, jestli technická analýza může být užitečná pro určení dobrého vstupního bodu do pozice i při dlouhodobém investování. Jak to vidíte vy? Je technická analýza opravdu tak důležitá, nebo je to jen ztráta času pro investory jako já, kteří preferují strategii buy and hold? Rozhodně bych ocenila vaše názory a zkušenosti, protože jsem si jistá, že nejsem jediná s tímto dilema.

156 slov
1.6 minut čtení
11. 3. 2023
Roman Kroupa
Roman Kroupa

Technická analýza může mít svoje místo i pro dlouhodobé investory, i když je pravda, že je víc využívaná krátkodobými tradery. Pokud plánuješ držet akcie nebo kryptoměny roky, tak se ti možná víc vyplatí zaměřit se na fundamentální analýzu a sledovat ekonomické ukazatele firmy, její konkurenci a potenciál růstu. Ale technická analýza ti může pomoct najít lepší vstupní bod. Třeba když vidíš, že cena akcie klesá na support úroveň, tak to může být fajn moment na nákup. Zároveň se můžeš koukat na trendy a signály, co ti pomůžou pochopit, kdy je trh přehřátý nebo podhodnocený. Takže ve zkratce, technická analýza není nutnost, ale pokud ji umíš použít jako doplněk k fundamentální analýze, může to bejt užitečný. Každopádně je důležitý mít dobré portfolio a rozumět těm investicím, do kterých jdeš.

128 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2024
Bohumil Kolman
Bohumil Kolman

Technická analýza může mít smysl i pro dlouhodobé investory, ale záleží na tvém přístupu. Pokud plánuješ investovat na roky, asi nebudeš potřebovat každý den sledovat grafy a indikátory. Ale technická analýza ti může pomoct najít dobrý vstupní bod, což může být užitečné, když se rozhodneš nakoupit akcie nebo kryptoměny. Místo neustálého sledování trhů bys mohla využít TA k určení, kdy je cena příznivější, což ti může ušetřit peníze. Na druhou stranu, nezapomínej na fundamentální analýzu. Znát firmu nebo projekt, do kterého investuješ, je klíčové. Takže ideálně kombinuj obě analýzy – TA pro načasování a FA pro posouzení hodnoty. Zkrátka, technická analýza není zbytečná, ale nemusíš ji brát jako hlavní nástroj, pokud držíš investice dlouhodobě.

114 slov
1.1 minut čtení
10. 5. 2023
Helena Krausová
Helena Krausová