Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody investování do fondů s nízkým rizikem?

Jaké jsou výhody investování do fondů s nízkým rizikem?

Nedávno jsem se začal zajímat o investice a slyšel jsem, že fondy s nízkým rizikem jsou skvělou volbou pro začátečníky, ale nejsem si jistý, co to vlastně obnáší. Mohl by mi někdo podrobněji vysvětlit, jaké konkrétní výhody tyto fondy nabízejí? Zajímá mě, jestli jsou opravdu tak bezpečné a jak se liší od jiných typů investic. Mám pocit, že se jedná o poměrně příznivou možnost, ale rád bych slyšel názory lidí, kteří mají zkušenosti. Taky by mě zajímalo, jaký je potenciální výnos z těchto fondů a jestli stojí za to je zahrnout do svého portfolia. Co třeba poplatky, jak moc ovlivňují celkovou návratnost? Děkuji všem za rady a tipy!

108 slov
1.1 minut čtení
16. 11. 2024
Renata Bečková
Renata Bečková

Investování do fondů s nízkým rizikem má pár výhod, které jsou fajn hlavně pro začátečníky. Tyhle fondy většinou investují do stabilnějších aktiv, jako jsou státní dluhopisy nebo kvalitní akcie, což znamená, že těžko přijdou o hodnotu. To je super, když se nechceš stresovat s velkýma výkyvama na trhu.

Když mluvíme o bezpečnosti, tak jo, jsou bezpečnější než akciové fondy nebo alternativní investice. Ale to neznamená, že bys měl očekávat nějaké zázračné výnosy – bývá to spíš tak 2-5 % ročně. Což je samozřejmě lepší než mít prachy na účtě s nulovým úrokem.

Poplatky jsou kapitola sama o sobě. Můžeš se setkat s různými manažerskými poplatky, které ti trochu ukousnou z výnosu. Takže je dobrý si to projet a zjistit, kolik vlastně platíš, protože to může zásadně ovlivnit konečnou návratnost.

Celkově se tyhle fondy hodí do portfolia jako stabilní základ, pokud hledáš něco méně rizikového a chceš mít klidnější spaní. Ale pokud toužíš po vyšších výnosech a jsi ochotný riskovat, možná bys měl kouknout i na jiné typy investic.

165 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2025
Barbora Koutná
Barbora Koutná

Investování do fondů s nízkým rizikem má několik výhod, kterými se liší od jiných typů investic. Hlavní výhodou je samozřejmě nižší volatilita, což znamená, že tyhle fondy mají menší šanci na velké ztráty. To je ideální pro začátečníky, co nechtějí riskovat hodně peněz. Tyto fondy obvykle investují do státních dluhopisů nebo jiných stabilních aktiv, takže je to jakási bezpečnější cesta k zhodnocení peněz.

Potenciální výnosy bývají nižší než u akciových fondů, ale pořád můžeš očekávat slušný výnos v porovnání s běžným spořícím účtem. Co se týká poplatků, tyhle fondy bývají většinou levnější než aktivně spravované fondy, což je fajn, protože nižší poplatky znamenají vyšší návratnost pro investory.

Celkově vzato, pokud hledáš něco bezpečnějšího a nevadí ti nižší potenciální výnosy, tak bys měl o těchto fondech rozhodně uvažovat. Můžeš si je klidně zahrnout do portfolia jako stabilní základ.

135 slov
1.4 minut čtení
21. 12. 2024
Olga Štěpánová
Olga Štěpánová