Charts.cz/Fórum/Co je hedging a jak mi může pomoci v investicích?

Co je hedging a jak mi může pomoci v investicích?

Přemýšlel jsem nad tím, co vlastně hedging je a jak bych ho mohl využít ve svých investicích. Zní to jako něco, co by mohlo pomoci při ochraně mých peněz a zisků, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje v praxi. Vím, že se používá hodně ve světě akcií a dalších finančních nástrojů, ale nemám úplně jasno v tom, co všechno to obnáší. Jaké jsou konkrétní metody hedgingu? Můžu to použít třeba na investice do kryptoměn nebo realit? A jak vlastně funguje ten mechanismus, že si člověk pojistí své investice proti riziku? Je to složitější než jen koupit nějakou pojistku? A co když se mi to nepodaří a budu muset čelit ztrátám, tak jak pak hedging pomůže? Zajímalo by mě také, jestli je to něco, co by měl dělat každý investor, nebo je to spíše pro ty, kteří mají větší zkušenosti? Jaké jsou výhody a nevýhody hedgingu v současném tržním prostředí? To všechno mi vrtá hlavou a rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních.

164 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2024
Matěj Horák
Matěj Horák

Hedging je prostě způsob, jak si chránit investice před ztrátami. V podstatě to funguje tak, že když investuješ do něčeho, třeba akcií, můžeš si koupit něco, co na tom vydělá, když ty akcie klesnou. Třeba opce nebo futures – to jsou populární metody hedgingu. Takže když trh klesne, tvé ztráty na akciích se vykompenzují ziskem z těchto nástrojů.

Můžeš to použít i na kryptoměny, tam se hodně používají různé deriváty a shortování. U realit to může být složitější, ale hedging třeba pomocí investic do REITs (real estate investment trusts) by mohl fungovat.

Mechanismus není úplně jako koupit pojistku - spíš jde o strategii, která ti umožní vyrovnat ztráty s nějakými jinými pozicemi. Samozřejmě, pokud se ti hedging nepovede nebo špatně odhadneš trh, můžeš stejně skončit se ztrátami, takže to není zaručená ochrana.

Co se týká toho, jestli by měl hedging dělat každý investor – záleží na míře rizika, kterou jsi ochoten podstoupit a jak moc rozumíš trhům. Zkušenější lidé to obvykle dělají víc než nováčci. Výhody jsou jasné – ochrana proti volatilním trhům, nevýhody můžou být náklady na hedging a složitost strategií. V současném tržním prostředí s častými výkyvy to může být užitečné, ale ne každý to musí zvládnout.

197 slov
2 minut čtení
12. 5. 2023
Natálie Hlaváčová
Natálie Hlaváčová

Hedging je taková pojistka pro tvé investice. Když investuješ, vždycky hrozí riziko ztrát, a hedging ti může pomoct ochránit se před těma nečekanejma propady. V praxi to funguje tak, že buď koupíš deriváty, což jsou finanční nástroje jako opce nebo futures, nebo můžeš diversifikovat svůj portfolia. Třeba když máš akcie, můžeš si koupit put opce, který ti umožní prodat akcie za určitou cenu. Tím pádem si zajistíš minimální cenu, i když trh klesne.

Hedging můžeš využít i na kryptoměny, kde se dají použít podobné techniky, nebo dokonce na realitách tím, že investuješ do REITs (real estate investment trusts), které ti poskytnou určitou ochranu proti výkyvům trhu.

Není to úplně jako koupit pojistku na auto, protože tady jde o strategii a musíš mít trochu přehled o trhu a nástrojích, co používáš. Pokud se ti hedging nepovede a trh klesne, tak můžeš stále čelit ztrátám, ale aspoň jsi si snížil riziko.

Co se týče toho, jestli by to měl dělat každej investor – záleží na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Pro začátečníky to může být složitý a možná lepší se tomu vyhnout, ale pro zkušenější investory to může být hodně užitečný. Výhody jsou jasný – ochrana proti ztrátám. Na druhou stranu nevýhody můžou být náklady na tyto strategie a komplikovanost, takže je dobrý si to promyslet a nehrnout se do toho bez znalostí.

220 slov
2.2 minut čtení
23. 10. 2023
Andrea Holušová
Andrea Holušová