Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak začít s diverzifikací akcií?

Jaký je nejlepší způsob, jak začít s diverzifikací akcií?

Dobrý den, rád bych se zeptal na něco ohledně diverzifikace akcií. Slyšel jsem, že je to opravdu důležitá součást investování, ale jsem trochu zmatený, kde přesně začít. Mám nějaké základní znalosti o akciích a trhu, ale nevím, jak si správně vybrat různé sektory nebo jednotlivé akcie, abych rozložil riziko a měl větší šanci na úspěch. Je potřeba mít hodně různých akcií v portfoliu, nebo stačí jen pár vybraných? Jaké jsou nejlepší strategie pro diversifikaci – je lepší investovat do různých odvětví, nebo se zaměřit na různé geografické oblasti? A co třeba ETF? Měli byste tipy na konkrétní akcie nebo fondy, které by mohly být dobrou volbou pro někoho začínajícího jako jsem já? Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů na to, jak přistupovat k diversifikaci akcií a na co si dát pozor. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem a jak jste začínali vy? Děkuji všem za odpovědi!

147 slov
1.5 minut čtení
8. 7. 2024
Jindřich Škoda
Jindřich Škoda

Diverzifikace je fakt důležitá, to máš pravdu. Začít můžeš tím, že si uděláš přehled o různých sektorech – třeba technologie, zdravotnictví, energetika, atd. Je dobrý mít akcie z různých oblastí, aby ses ochránil před kolísáním trhu. Když třeba klesnou tech akcie, tak zdravotnictví může držet lépe.

Pokud jde o množství akcií, tak záleží na tvém rozpočtu. Někteří říkají, že 15-20 různých akcií je fajn pro rozložení rizika. Ale klidně začni s pár vybranými a postupně přidávej.

ETF jsou super způsob, jak diversifikovat bez toho, abys musel vybírat jednotlivé akcie. Můžeš investovat do celého indexu nebo konkrétního sektoru a tím si ušetřit spoustu času.

Doporučuji se podívat na ETF jako SPY (S&P 500) nebo QQQ (nasdaq 100) pro širokou expozici. A pokud chceš něco zaměřeného víc na konkrétní sektor, tak třeba XLF (finanční sektor) nebo XLV (zdravotní péče).

Vždycky si dej pozor na náklady spojené s investováním a neinvestuj jen do toho, co slyšíš od ostatních – dělej si vlastní průzkum.

160 slov
1.6 minut čtení
6. 9. 2024
Petra Janková
Petra Janková

Diverzifikace je fakt důležitá, to je pravda. Začít můžeš třeba tím, že si vybereš několik různých sektorů – technologie, zdravotnictví, finance a tak. Můžeš třeba vzít 2-3 akcie z každého sektoru, nebo investovat do ETF, což je super, protože už to máš rozložené v sobě. Když si vezmeš ETF zaměřený na indexy, jako S&P 500, tak získáš široké pokrytí trhu bez toho, abys musel vybírat jednotlivé akcie.

Pokud se ti líbí myšlenka různých geografických oblastí, tak zkus třeba fondy, které investují i na rozvíjejících se trzích. Není potřeba mít stovky akcií, 10-15 rozumně vybraných může stačit, když jsou z různých oblastí. Důležité je taky pravidelně sledovat a případně upravovat portfolio podle výkonu jednotlivých akcií nebo změn v odvětví.

Takže v klidu začni s pár ETF nebo akciemi z různých sektorů a postupně se do toho dostaneš. A nezapomeň na dlouhodobý přístup, to je klíč. Hodně štěstí!

144 slov
1.4 minut čtení
15. 12. 2024
Radek Štěpánek
Radek Štěpánek