Charts.cz/Fórum/Co znamená TER a jak ovlivňuje výběr ETF?

Co znamená TER a jak ovlivňuje výběr ETF?

Zajímalo by mě, co přesně znamená zkratka TER, protože jsem narazil na tohle označení při hledání informací o ETF a vůbec mi není jasné, co všechno to obnáší. Když se podívám na různé ETF, všude se o tom píše, ale nikde jsem nenašel jednoduché vysvětlení. Rád bych věděl, jaký má vliv na celkové náklady investice do těchto fondů a jak moc by mělo hrát roli při mém rozhodování. Je pravda, že nižší TER znamená lepší výhodu pro investory? A jak se vlastně vypočítává? Měly by být náklady vyjádřené v procentech tím hlavním kritériem při výběru ETF? Jak moc se může lišit TER mezi různými fondy a co vše může ovlivnit jeho výši? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké další skryté náklady, které bych měl vzít v úvahu při posuzování ETF. Vím, že investice do ETF mohou být skvélé pro pasivní příjem, ale pokud tomu dobře nerozumím, mohu udělat špatné rozhodnutí. Jaký má tedy TER skutečně význam v kontextu investování? Děkuji za odpovědi a rady!

165 slov
1.7 minut čtení
26. 4. 2024
Václav Kučera
Václav Kučera

TER je zkratka pro Total Expense Ratio, což vlastně znamená celkové náklady fondu. Je to důležité číslo, které ti říká, kolik zaplatíš za správu ETF. Čím nižší TER, tím méně ti to ukousne z tvých výnosů, takže obecně platí, že bys měl preferovat ETF s nižším TER. Vypočítává se jako procento z průměrného ročního majetku fondu a zahrnuje poplatky za správu, audit, právní služby a další náklady. Rozdíly v TER mezi různými fondy můžou být dost velké – třeba i v řádu desetin procenta nebo víc, což se na dlouhodobých investicích může pěkně nasčítat.

Ale pozor, nízký TER není jediný faktor! Měl bys sledovat i další náklady, jakými jsou spread (rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou), transakční poplatky nebo daně. Tyhle skryté náklady ti taky můžou vzít část výnosů, i když máš jinak super ETF s nízkým TER. Takže při výběru ETF se zaměř na celkové náklady a ne jen na TER. Na konci dne je důležité mít kompletní obrázek o tom, co tě investice bude stát.

166 slov
1.7 minut čtení
20. 8. 2024
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc

TER je zkratka pro Total Expense Ratio, což vlastně znamená celkové náklady fondu. Je to procento, které ti říká, kolik budeš platit za správu toho ETF. Čím nižší TER, tím víc peněz ti zůstane, takže jo, nižší TER může být pro investory výhodou. Představ si to jako poplatek za to, že někdo spravuje tvé investice, a čím méně tě to stojí, tím lépe.

Vypočítává se tak, že se sečtou všechny náklady (jako jsou poplatky za správu, audit a další) a pak se to podělí celkovým objemem aktiv fondu. Takže když máš ETF s 1% TER a investuješ 10 000 Kč, zaplatíš ročně 100 Kč.

Co se týče toho, jak moc se může TER lišit, tak to záleží na konkrétním fondu – může to být třeba od 0,1% do 1% nebo víc. Ale pozor, i když je TER důležitý, nemělo by to být jediné kritérium. Měl bys koukat i na výkonnost fondu, jeho strategie a tak dál.

Skryté náklady? Jo, ty existují. Například spready mezi nákupní a prodejní cenou nebo daně při prodeji podílů. Takže fakt je dobrý si udělat domácí úkoly a zvažovat víc faktorů než jen TER. Investice do ETF mohou být super, ale chceš mít jasno v tom, do čeho jdeš.

200 slov
2 minut čtení
9. 7. 2024
Miroslava Doleželová
Miroslava Doleželová