Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat, když mám málo peněz?

Jak začít investovat, když mám málo peněz?

Mám pocit, že bych měl začít investovat, ale mám jenom pár tisíc a nevím, jestli je to vůbec možné. Slyšel jsem o různých možnostech, jako jsou akcie, kryptoměny nebo dokonce i realitní investice, ale přiznám se, že se v tom moc nevyznám. Je vůbec možné investovat s tak malým startovním kapitálem? Jaké jsou nejlepší možnosti pro začátečníka s omezenými prostředky? Mám strach, že když investuji málo peněz, tak nedosáhnu na žádný zajímavý výnos nebo zisk. Jaké jsou tedy praktické tipy a rady pro lidi jako já? Měl bych se zaměřit na dlouhodobé investice, nebo je rozumnější zkusit něco jako krátkodobé obchodování? A co se týče rizik, jak velká jsou rizika při investování s nízkým kapitálem? Odpovědí na tyto otázky bych se měl vyhnout chybám a snadno ztrátě peněz. Děkuji za všechny rady a tipy!

134 slov
1.3 minut čtení
28. 8. 2023
Marek Kučera
Marek Kučera

Investování s malým kapitálem je určitě možné, neboj se toho. Nejlepší je začít s něčím jednoduchým, třeba s ETF, což jsou fondy sledující vývoj různých indexů. Můžeš investovat už od pár stovek a dostaneš tak diverzifikaci bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie.

Kryptoměny jsou hodně volatilní a pro začátek bych je asi nedoporučoval, dokud si nezískáš nějaké zkušenosti. Co se týče krátkodobého obchodování, to je spíš pro pokročilé, a můžeš snadno přijít o peníze, pokud nevíš, co děláš.

Zaměř se na dlouhodobé investice a pravidelně spoř. I malý měsíční příspěvek ti může v čase přinést zajímavý výnos. Rizika při investování s nízkým kapitálem jsou stejná jako s vyšším – můžeš ztratit, ale pokud investuješ rozumně a diversifikuješ portfolio, měl bys to zvládnout.

Takže zkus ETF nebo nějaké levnější akcie, uč se a časem si najdeš to, co ti sedí. Hlavně se neboj experimentovat a učit se z vlastních chyb.

147 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Michal Černý
Michal Černý

Investovat s málem se dá, klidně začni třeba s pár tisíci. Nejdřív si udělej plán a zjisti, co chceš vlastně dosáhnout. Akcie jsou fajn, ale pokud nemáš zkušenosti, tak to chceš asi dělat dlouhodobě. Můžeš zkusit fondy, ty rozloží riziko a nemusíš vybírat jednotlivé akcie. Kryptoměny jsou dost volatilní a spíš pro lidi, co mají nervy ze železa. S realitama to bude horší, tam potřebuješ víc peněz na start. Zkus nějakou platformu pro maloobchodní investice, co ti umožní investovat malé částky. Neboj se ani automatizovaných investičních poradců, ti ti to zjednoduší. Rizika tu vždycky budou, ale když nebudeš panikařit a držet se plánu, tak je šance, že toho moc neztratíš. Taktika na krátkodobé obchodování chce hodně času a znalostí, takže pokud jsi začátečník, radši se drž dlouhodobějších strategií. Hlavně začni a uč se za pochodu!

135 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2025
Marcela Dostálová
Marcela Dostálová