Charts.cz/Fórum/Jak moc se letos zvýší ceny nemovitostí kvůli úrokům?

Jak moc se letos zvýší ceny nemovitostí kvůli úrokům?

Zajímá mě, jaký dopad budou mít úrokové sazby na ceny nemovitostí letos. Slyšel jsem, že centrální banky zvyšují úrokové sazby, což by mohlo mít vliv na to, jak se ceny nemovitostí vyvíjejí. Mám pocit, že v minulosti jsme byli svědky toho, jak změny v úrokových sazbách ovlivnily trh s nemovitostmi, a to mě vede k otázce, jak moc se to může projevit letos. Bude to mít vůbec nějaký zásadní vliv na ceny bytů a domů? A co investoři? Jak by se měli připravit na možné změny v cenách nemovitostí, pokud úroky porostou? Je pravda, že lidé budou méně ochotni kupovat nemovitosti, pokud si budou muset půjčovat za vyšší úroky? Zajímalo by mě také, jestli existují regionální rozdíly v tom, jak se ceny nemovitostí vyvíjejí v závislosti na úrokových sazbách. Jaké jsou názory odborníků na tuto situaci? Mám obavy, že pokud se ceny nemovitostí zvýší příliš rychle, mohlo by to způsobit problémy nejen pro kupující, ale také pro investory a trh jako celek. Jaké faktory kromě úrokových sazeb by mohly ovlivnit ceny realit letos? Myslíte si, že je rozumné investovat do nemovitostí právě teď nebo se raději vyhnout trhu do doby, než se situace uklidní?

194 slov
1.9 minut čtení
18. 10. 2023
Romana Richterová
Romana Richterová

Úrokové sazby určitě budou mít vliv na ceny nemovitostí, to je jasný. Když centrální banky zvednou úroky, tak si lidi méně půjčují, což může znamenat, že poptávka po nemovitostech klesne. Méně kupujících = tlak na ceny dolů. Ale to záleží i na regionu, někde můžou ceny držet, kde je hodně lidí a málo nemovitostí. Odborníci říkají, že v některých městech ceny porostou i s vyššími úroky, protože tam je prostě víc zájmu. No a investoři? Měli by být opatrní, možná počkat na stabilizaci trhu. Kromě úroků hrajou roli i ekonomické ukazatele, nabídka a poptávka nebo třeba inflace. Takže investice teď může bejt risk, ale zase kdo neriskuje, nic nemá. Lepší je mít plán a sledovat situaci.

116 slov
1.2 minut čtení
18. 10. 2024
Luboš Skála
Luboš Skála

Takže, úrokový sazby určitě ovlivní ceny nemovitostí. Když jde úrok nahoru, tak lidi si méně půjčují nebo si nemůžou dovolit tak drahý barák. To znamená, že poptávka klesá, a tím pádem by se ceny měly snižovat nebo aspoň růst pomalejc. Záleží ale dost na regionu, v některých městech to může být jinak, třeba když je tam hodně nových pracovních míst nebo něco jako velká investice.

Odborníci varujou, že pokud se situace moc nezmění, mohl by to být problém pro kupující i investory. Je dobrý mít na paměti i další faktory, jak třeba inflaci nebo ekonomický růst, které taky můžou hrát roli. Co se týče investování teď – asi záleží na tom, jaké máš plány a co se chystáš koupit. Někdo říká, že čekat na klidnější trh se vyplatí, jiný říkaj, že když najdeš dobrou nabídku, tak jít do toho. Každopádně si dej pozor na to, co se ve světě děje.

150 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2025
Adam Klíma
Adam Klíma