Charts.cz/Fórum/Jaké akcie mají nejlepší dividendy pro pasivní příjem?

Jaké akcie mají nejlepší dividendy pro pasivní příjem?

Mám dotaz ohledně investování do akcií, obzvlášť mě zajímají dividendy. Uvažuju o tom, že bych chtěl začít budovat nějaký pasivní příjem a slyšel jsem, že akcie s vysokými dividendami by mohly být dobrou volbou. Rád bych věděl, jaké konkrétní akcie byste doporučili pro někoho, kdo teprve začíná a chce se spolehnout na pravidelný příjem z dividend. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké společnosti, které mají dlouhodobě stabilní a vysokou dividendovou výnosnost, nebo zda je lepší zvolit spíše akcie s nižšími dividendami, ale s větším potenciálem růstu. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru akcií na dividendy? Můj cíl je mít nějakou jistotu v investicích a vidět pravidelné příjmy, co by mělo smysl? A ještě se chci optat, jestli je důležité sledovat i historie dividendových výplat a jak často se vyplácí? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení, budu rád za všechny rady. Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2024
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda

Když přemýšlíš o dividendových akciích, tak je dobrý se zaměřit na firmy, co mají dlouhou historii stabilních výplat. Něco jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble by mohly být fajn. Tyhle společnosti mají nejen slušný dividendový výnos, ale jsou i celkem stabilní. Důležitý je taky sledovat poměr vyplácených dividend, aby to nebylo moc přehnaný - ideálně pod 60 % z jejich zisku.

Rozhodně se vyplatí koukat na historii výplat - čím déle firma vyplácí dividendy a zvyšuje je, tím lépe. Ohledně četnosti, většinou to dělají čtvrtletně, což je fajn pro pravidelný příjem. Ale nezapomeň, že vysoké dividendy nemusí nutně znamenat bezrizikové investice. Můžeš narazit i na firmy, co mají vysoké výnosy, ale jsou v problémech. Takže trochu research a diversifikace by byla super krok.

Jinak o těch růstových akciích - pokud chceš jistotu a pravidelný příjem, tak radši zaměř se na ty dividendové stabilní firmy než na spekulace s růstovkami.

151 slov
1.5 minut čtení
23. 12. 2024
Bohumil Tichý
Bohumil Tichý

Když se díváš na akcie s dividendami, je dobrý začít s firmama, co mají dlouhou historii stabilních výplat. Třeba firmy jako Johnson & Johnson, Procter & Gamble nebo Coca-Cola jsou známý tím, že pravidelně vyplácejí dividendy a mají celkem solidní výnos. Nezapomeň koukat na dividendový výnos a také na poměr výplaty, což ti řekne, kolik z jejich zisku jde na dividendy. Pokud je ten poměr moc vysoký, může to být riskantní. Také si ověř historii vyplácení – jestli vůbec a jak často to dělali v minulosti.

Co se týká růstu a stability, můžeš zvážit i REITs (real estate investment trusts), ty mají často vyšší dividendy, ale zase mají svá rizika. Důležitý je taky diverzifikovat portfolio, abys nebyl závislej jen na jedný společnosti. Takže klidně mixuj akcie s vysokými dividendami a ty s potenciálem růstu.

Sleduj trh a buď trpělivej. Pasivní příjem není hned, ale s dobře vybranýma akciema se to dá dostat do pohody.

154 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2024
Oldřich Jedlička
Oldřich Jedlička