Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy jsou nejlepší pro snížení rizika v portfoliu?

Jaké dluhopisy jsou nejlepší pro snížení rizika v portfoliu?

Chtěl bych se zeptat na to, jaké dluhopisy byste doporučili pro snížení rizika v investičním portfoliu. Slyšel jsem, že dluhopisy mohou být skvělou volbou pro stabilitu a ochranu před volatilitou akciového trhu, ale nejsem si jistý, které typy jsou nejvhodnější. Zajímalo by mě, jestli jsou státní dluhopisy lepší než korporátní, nebo zda existují nějaké specifické fondy dluhopisů, které by mohly být výhodné. Také bych rád věděl, jaké faktory bych měl zohlednit při výběru dluhopisů – úrokové sazby, ratingy nebo něco jiného? Mám obavy z inflace a zda by mělo smysl investovat do dluhopisů s delší splatností nebo raději zůstat u těch krátkodobějších. Jakou roli hraje diverzifikace v rámci dluhopisového portfolia a jak moc bych se měl soustředit na geografickou rozmanitost? Může někdo poskytnout nějaké tipy nebo vlastní zkušenosti s investováním do dluhopisů pro minimalizaci rizik? Děkuji za jakékoli rady!

139 slov
1.4 minut čtení
20. 1. 2025
Marie Matoušková
Marie Matoušková

Pokud chceš snížit riziko v portfoliu, státní dluhopisy jsou obvykle lepší volba než korporátní. Mají nižší riziko defaultu, ale na druhou stranu jsou úroky níž. Zkus se zaměřit na dluhopisy AAA ratingu, to ti dá větší jistotu. Měl bys taky zvážit různé splatnosti – krátkodobé jsou méně citlivé na změny úrokových sazeb, ale dlouhodobé mohou přinést vyšší výnosy, pokud se inflace nepromítne do jejich hodnoty. Vždycky je dobré mít diverzifikaci – nejen různé typy dluhopisů, ale i geograficky, abys minimalizoval riziko. Třeba mix amerických a evropských dluhopisů může být rozumný krok. A sleduj také inflaci, může to dost ovlivnit reálný výnos. Celkově platí, že čím víc máš rozložené riziko, tím lépe.

111 slov
1.1 minut čtení
9. 5. 2024
Jaroslava Růžičková
Jaroslava Růžičková

Když jde o snižování rizika v portfoliu, státní dluhopisy jsou jasná volba. Ty od vlády maj těžko překonatelnej rating a nízkou šanci na default. Korporátní dluhopisy můžou bejt výhodný, ale tam už hrozí větší riziko, zvlášť u těch s nižším ratingem. Co se týče fondů, můžeš mrknout na nějaký dluhopisový ETF, co mají mix různých emisí.

Důležitý je sledovat úrokový sazby a taky inflaci. Když se zvednou úrokový sazby, ceny dluhopisů klesaj, takže to chce mít plán. Víc než rok nebo dva bys asi neměl brát, když se bojíš inflace.

Diverzifikace je fakt důležitá, klidně si rozlož investice napříč různýma sektorama a regionama. Čím víc rozmanitosti, tím víc se ti sníží riziko. Zkus to i v rámci geografický rozmanitosti – investice do zahraničních dluhopisů může být fajn. To je tak nějak moje zkušenost.

133 slov
1.3 minut čtení
8. 8. 2021
Bohumil Vaníček
Bohumil Vaníček