Charts.cz/Fórum/Výhody a nevýhody certifikovaných investičních produktů vs. fyzické zlato

Výhody a nevýhody certifikovaných investičních produktů vs. fyzické zlato

Přemýšlím o investicích a naskytla se mi otázka, která mě dost trápí. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody certifikovaných investičních produktů, jako jsou ETF nebo jiné finanční nástroje, v porovnání s fyzickým zlatem? Mám na mysli nejen jejich bezpečnost, ale také likviditu a potenciální výnosy. Vím, že fyzické zlato má svou hodnotu a je považováno za bezpečný přístav v těžkých časech, ale co ty certifikované produkty? Jak to vlastně funguje? Jaký je rozdíl v tom, jestli mám zlato doma v sejfu nebo investuji do zlatého fondu? Zajímalo by mě i to, jak se dají tyto produkty zdanit a co to znamená pro dlouhodobé investování. Přemýšlím, zda si pořídit fyzické zlato jako ochranu proti inflaci nebo raději využít jednodušší cesty skrze nějaké ty certifikáty. Jaké máte zkušenosti s těmito možnostmi? Kdy byste doporučili jednu variantu a kdy druhou? Díky za každou radu!

141 slov
1.4 minut čtení
20. 9. 2024
Michal Fučík
Michal Fučík

Když porovnáváš certifikované investiční produkty s fyzickým zlatem, je jasné, že každá varianta má svoje pro a proti. Fyzické zlato je jako ta jistota, máš ho doma, můžeš se na něj podívat a víš, že to má hodnotu. Ale musíš řešit uskladnění, pojištění a pokud ho chceš prodat, tak to může být dost složitý proces. Taky si vezmi, že zlato může mít náklady na údržbu, jako je zajištění bezpečnosti.

Na druhou stranu certifikované produkty jako ETF nebo zlaté fondy ti umožňují snadnou likviditu. Můžeš je rychle koupit nebo prodat na burze, což je super výhoda. Navíc se o všechno postará správce fondu, takže se nemusíš bát skladování. Co se týče zdanění, tak při prodeji fyzického zlata platíš daň z příjmu, pokud ho prodáš do 5 let od nákupu. U ETF můžeš mít zase jiné daňové povinnosti.

Pokud chceš investovat dlouhodobě a nechceš mít starosti s fyzickým zlatem, ETF může být fajn volba. Ale pokud hledáš něco jako ochranu proti krizi nebo inflaci a cítíš se líp mít zlato v sejfu, pak je fyzické zlato ta správná cesta. Záleží fakt na tom, co od investice očekáváš a jakou máš toleranci k riziku a komplikacím s ukládáním.

194 slov
1.9 minut čtení
25. 10. 2024
Blanka Janoušková
Blanka Janoušková

Certifikované investiční produkty jako ETF mají pár výhod. Jsou snadno likvidní, takže je můžeš prodat kdykoliv, a většinou mají nižší náklady na správu než fyzické zlato. Navíc se ti nestane, že by ses musel starat o skladování nebo bezpečnost. Na druhou stranu, když investuješ do fyzického zlata, máš něco hmatatelného, co můžeš držet v ruce. Je to považováno za ochranu proti inflaci a krizím, protože zlato má stabilní hodnotu v průběhu času.

Co se týče daní, zisk z prodeje ETF podléhá jiným pravidlům než zisk z fyzického zlata. U zlata to bývá 15% daň, zatímco u ETF záleží na tom, jak dlouho jsi je držel a jaký je tvůj celkový daňový status. Takže na to pozor.

Pokud plánuješ investovat dlouhodobě a chceš klid na duši, fyzické zlato může být lepší volba. Ale pokud hledáš flexibilitu a snadnou likviditu, ETF nebo jiné certifikované produkty můžou být fajn. Záleží hodně na tom, co od investice očekáváš.

152 slov
1.5 minut čtení
1. 2. 2023
Ludmila Zemanová
Ludmila Zemanová