Charts.cz/Fórum/Kde investovat - Bitcoin nebo altcoiny?

Kde investovat - Bitcoin nebo altcoiny?

Přemýšlím o investování do kryptoměn a pořádně nevím, co si vybrat. Často slýchám, že Bitcoin je taková jistota, ale pak je tu spousta altcoinů, které mají potenciál růst ještě víc. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy. Myslíte, že je lepší vsadit na Bitcoin jako stabilnější alternativu nebo risknout s altcoiny, které můžou přinést vyšší zisky, ale taky jsou samozřejmě rizikovější? Jaké máte zkušenosti s těmi altcoiny? Některé vypadají dost zajímavě, ale taky slyším hodně varování před tím, že se může stát cokoliv. Takže jak to vlastně je? Je rozumné investovat víc do známého Bitcoinu a trochu do altcoinů nebo to obrátit a jít naplno do těch alternativních coinů? Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování? A co třeba trhy v budoucnosti? Může se stát, že Bitcoin bude v průběhu let ztrácet na hodnotě a altcoiny naopak vzrostou? Poraďte mi, co si myslíte o této situaci a jaké jsou vaše tipy pro začínající investory jako jsem já.

159 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2022
Bedřich Prokop
Bedřich Prokop

Když se rozhoduješ mezi Bitcoinem a altcoiny, tak je to fakt o tom, co od toho očekáváš. Bitcoin je stabilnější, jako taková digitální zlato, což ti může dát větší klid. Ale zase na altcoinech se dají potkat zajímavé projekty, co mají potenciál vystřelit. Je to celkem risk a můžeš dost ztratit, když se trefíš do špatného coinu. Zkus třeba rozložit investice – něco do Bitcoinu a něco do vybraných altcoinů. Dělej si research, sleduj trhy a vyvrhni coiny s dobrou komunitou a technologií. Měj na paměti, že kryptoměny jsou volatilní a budoucnost je nejasná. Nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

102 slov
1 minut čtení
2. 7. 2023
Václav Nečas
Václav Nečas

No, to je dost těžká otázka. Já bych to viděl tak, že Bitcoin je vlastně jako ten stabilnější hráč na trhu, něco jako zlato v kryptosvětě. Spousta lidí do něj investuje, protože má už nějakou historii a větší důvěru. Ale jasně, altcoiny často nabízejí větší potenciál pro růst – ale taky větší riziko. Většina z nich není tak osvědčená a můžeš na nich hodně prodělat.

Osobně bych doporučil rozložit investice. Třeba dát víc do Bitcoinu, aby ses ochránil před většími ztrátami, a část zkusit investovat do vybraných altcoinů, které vypadají slibně. Třeba něco jako Ethereum nebo Cardano, co má reálné využití a projekty za sebou.

Při rozhodování se zamysli nad tím, jak moc jsi ochotný riskovat a jak dlouho chceš držet ty investice. Trhy jsou teď dost volatilní a těžko říct, co s Bitcoinem bude za pár let – může klidně ztrácet hodnotu nebo naopak stoupat, zatímco nějaký altcoin vystřelí nahoru. Mít diversifikované portfolio se vyplatí vždycky, takže bych to bral takhle.

162 slov
1.6 minut čtení
23. 6. 2024
Jakub Černý
Jakub Černý