Charts.cz/Fórum/Co dělat, když akcie, které mám, klesají?

Co dělat, když akcie, které mám, klesají?

Zdravím všechny investory, mám takový problém a nevím si s ním rady. Mám nějaké akcie v portfoliu, které poslední dobou klesají a upřímně, začínám se bát, že o své peníze přijdou. Nejde mi o to, jestli má smysl investovat do akcií nebo ne, ale co vlastně dělat v situaci, kdy vidím, jak hodnota těch akcií neustále klesá? Mám je prodat, abych minimalizoval ztráty, nebo bych měl vyčkat a doufat, že se trh otočí? Slyšel jsem něco o tom, že dlouhodobější investice se vyplácí, ale co když akcie klesají příliš dlouho? Je rozumné investovat dále do akcií v takové situaci nebo raději přejít na jiné možnosti jako je kryptoměna nebo nemovitosti? Jaké faktory bych měl zohlednit při rozhodování a na co si dávat pozor? Budu vděčný za jakékoliv rady nebo zkušenosti ostatních, protože se mi to teď zdá jako dost stresující situace a nejsem si jistý, co by bylo nejlepší udělat.

150 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2023
Denisa Adamcová
Denisa Adamcová

Když akcie klesají, je to fakt stresující. Místo paniky si dej chvilku a zhodnoť situaci. Zjisti, proč ty akcie klesají. Je to jen krátkodobý pokles nebo je tam něco vážnějšího? Pokud jsi investoval do stabilních firem s dobrým základem, možná by stálo za to počkat a neshazovat je hned. Dlouhodobé investice se fakt vyplácí, ale samozřejmě záleží na přesné situaci a tvém rizikovém profilu.

Rozhodně se neboj, že bys měl investovat dál do těchto akcií, pokud věříš v jejich budoucnost. Mohlo by to být i dobré místo na průměrování nákupu, pokud mají potenciál na růst. Na druhou stranu, pokud to vypadá, že firma má vážné problémy, můžeš zvážit prodej a přesměrování do něčeho jiného – třeba do nemovitostí nebo kryptoměn.

Důležité je sledovat trh a být informovaný o novinkách. Nejdůležitější je ale nepanikařit a mít plán. Takže si dej chvilku na rozmyšlenou a rozhodni se podle toho, co ti dává smysl.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 3. 2024
Pavla Kříčková
Pavla Kříčková

Když akcie klesají, úplně běžná situace a rozhodování je těžký. V první řadě se podívej na důvod poklesu. Je to něco dočasného, nebo jsou tam vážné problémy s firmou? Pokud věříš dlouhodobému potenciálu firmy, tak bys mohl zvážit držení akcií a vyčkat na zlepšení trhu. Dlouhodobé investice se obvykle vyplácí, ale jasně, každý má svůj limit, kdy už je to moc.

Pokud máš strach z velkých ztrát, můžeš prodávat částečně a nějakou část nechat jako sázku na zotavení. Rozhodně se nedoporučuje panikařit a prodávat všechno za každou cenu. Můžeš taky přemýšlet o průměrování nákupu - pokud klesají, tak můžeš dokoupit levněji a snížit průměrnou cenu akcií.

S investicemi do kryptoměny nebo nemovitostí buď opatrný. Každý trh má své riziko a není nic jistý. Ujisti se, že víš, co děláš a neinvestuj do něčeho jen proto, že je to trendy. Sleduj trh, analyzuj a rozhodni se podle toho, co cítíš.

A nakonec - stres z investic je normální, ale snaž se mít plán a držet se ho.

165 slov
1.7 minut čtení
20. 3. 2024
Ludmila Hrochová
Ludmila Hrochová