Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody investování do ETF oproti akciím?

Jaké jsou výhody investování do ETF oproti akciím?

Přemýšlím o tom, že bych začal investovat, ale nejsem si jistý, jestli je lepší investovat do jednotlivých akcií nebo do ETF. Vím, že ETF jsou fondy, které sledují indexy nebo sektory a obsahují více různých akcií najednou, což by mohlo znamenat menší riziko. Ale pořád mi to nedává jasně najevo, co přesně je lepší volba. Jaké konkrétní výhody přináší investování do ETF ve srovnání s tím, když bych investoval do akcií jednotlivě? Je to opravdu tak výhodné z hlediska diverzifikace a snížení rizika? A co poplatky? Slyšel jsem, že ETF mají nižší náklady na správu než aktivně spravované fondy, ale jak si vedou v porovnání s náklady při obchodování s jednotlivými akciemi? A ještě jedna věc - co likvidita? Je pravda, že ETF se obchodují jako akcie na burze a mohou být tedy rychle prodány? Zajímalo by mě i to, jestli se vyplatí investovat do ETF pro dlouhodobé držení nebo spíš pro krátkodobé spekulace. Kdo má s tímto druhem investování větší zkušenosti a co byste doporučili jako začátečníkovi? Hodně lidí říká, že je to dobrý způsob jak začít investovat bez velkého rizika, ale já jsem pořád trochu skeptický. Jak to vidíte vy?

192 slov
1.9 minut čtení
16. 9. 2024
Bohumil Košťál
Bohumil Košťál

Investování do ETF má fakt pár výhod. První je určitě diverzifikace, protože když koupíš ETF, tak vlastně investuješ do mnoha akcií najednou, což ti snižuje riziko, že nějaká jedna akcie spadne a ty na tom proděláš. U jednotlivých akcií jsi víc na trní, protože pokud jedna selže, tak tě to víc zasáhne. Další věc je nákladovost – ETF mají často nižší poplatky než aktivně spravované fondy, ale i jednotlivé akcie mají své provize za nákup a prodej, takže je dobrý to porovnat.

Likvidita je taky plus – ETF můžeš rychle prodat na burze jako akcii, takže se k penězům dostaneš hned. Při obchodování s jednotlivýma akciema můžeš narazit na menší objemy a tím snížit šanci na rychlej prodej bez ztrát.

Pokud jde o dlouhodobý držení, tak ETF jsou super volba, jelikož sledují indexy a mají tendenci růst s trhem. Pro krátkodobé spekulace bych byl skeptičtější, protože trhy můžou být dost volatilní.

Pro začátečníka je to fajn způsob jak začít, protože to není tak risky jako čistě akcie. Zvaž si svoje cíle a jestli chceš víc rozložit riziko nebo spekulovat na konkrétní akcie.

181 slov
1.8 minut čtení
20. 11. 2024
Věra Prokopová
Věra Prokopová

Investování do ETF má určitě spoustu výhod. Hlavní je ta diverzifikace, což znamená, že místo toho, abys vsadil všechny peníze na jednu akcii, získáš podíl v celém nějakém indexu nebo sektoru. To ti může dost pomoct snížit riziko, protože když jedna akcie klesne, jiné to mohou vyvážit.

Co se týče nákladů, ETF většinou mají nižší poplatky než aktivně spravované fondy, ale co se týče poplatků za obchodování s jednotlivými akciemi, to záleží na tvém brokerovi. Někdy můžeš narazit na nízké nebo dokonce nulové poplatky při obchodování s ETF, takže to může být dost výhodné.

Pokud jde o likviditu, jo, ETF se obchodují jako akcie, takže je můžeš rychle koupit nebo prodat během obchodních hodin. To je fajn, pokud potřebuješ přístup k hotovosti.

Dlouhodobé držení ETF může být super strategie pro začátečníka. Můžeš investovat pravidelně a neřešit krátkodobé výkyvy trhu. Mnoho lidí doporučuje začít s ETF, protože to je fakt jednoduchý a víc bezpečný způsob investování v porovnání s individuálními akciemi. Spoustu expertů říká, že je to dobrý způsob jak začít bez přílišného stresu.

171 slov
1.7 minut čtení
19. 9. 2024
Oldřich Charvát
Oldřich Charvát