Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak do nich mohu investovat?

Co jsou to NFT a jak do nich mohu investovat?

Chtěl bych se zeptat, co vlastně přesně jsou ty NFT, o kterých se teď všude píše a mluví? Slyšel jsem, že to jsou nějaké digitální umělecké předměty nebo něco podobného, ale moc tomu nerozumím. Zajímalo by mě, jaký mají vlastně význam a proč je to pro lidi zajímavé. Jak to funguje s těmi blockchainy a proč jsou tyto tokeny tak unikátní? Mám pocit, že jsou spojené s kryptoměnami, ale nevím, jestli je potřeba mít nějaké zkušenosti s investováním do krypta, abych mohl začít. A pokud bych chtěl investovat do NFT, co všechno bych měl vědět? Jaké platformy nebo trhy jsou pro to nejlepší? Jak si vybrat správné NFT, do kterého investovat? A co když na tom prodělám? Je to riskantní investice? Představoval jsem si, že by bylo dobré mít nějakou radu ohledně toho, jak začít a na co si dát pozor. Může mi někdo prosím vysvětlit základy těchto digitálních aktiv a jak do nich bezpečně investovat bez toho, abych přišel o peníze?

162 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2024
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký

NFT, což je zkratka pro Non-Fungible Tokens, jsou digitální aktiva, která představují vlastnictví unikátního předmětu nebo obsahu na blockchainu. Může to být cokoliv – od digitálního umění, hudby, videí až po virtuální pozemky ve hrách. Hlavní výhoda NFT spočívá v tom, že každý token je jedinečný a jeho vlastnictví je veřejně zaznamenáno na blockchainu, což zajišťuje autenticitu a vzácnost.

Pokud chceš investovat do NFT, v podstatě potřebuješ kryptoměnu (většinou Ethereum), protože většina transakcí probíhá právě v ní. Je dobrý mít peněženku, která podporuje NFT, jako je MetaMask. Pak můžeš nakupovat na různých platformách jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle trhy ti umožní procházet dostupná NFT a koupit je za kryptoměny.

Při výběru NFT bys měl zvažovat nejen umělce nebo projekt, ale i poptávku a trend. Některé NFT mohou mít vysokou hodnotu, ale je možné také prodělat. Je to hodně spekulativní investice a ceny mohou kolísat. Proto je dobrý mít na paměti, že bys neměl investovat víc, než si můžeš dovolit ztratit.

Celkově vzato, začni malými částkami a snaž se o tom co nejvíc zjistit před tím, než něco koupíš. Můžeš sledovat trendy na sociálních sítích nebo se zapojit do komunit kolem NFT. A hlavně - buď opatrný a neskoč do toho po hlavě bez znalostí.

202 slov
2 minut čtení
13. 11. 2024
Lucie Jahodová
Lucie Jahodová

NFT, nebo jinak řečeno non-fungible tokens, jsou vlastně unikátní digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního aktiva. Může to být umění, hudba, videa, ale třeba i herní předměty. To, co je na nich zajímavé, je ta jejich jedinečnost - na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin, který je zaměnitelný, každý NFT je jiný a má svou vlastní hodnotu. Tyhle tokeny jsou postavené na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje, že všechno je bezpečně zaznamenáno a nemožné to falšovat.

Investovat do NFT můžeš tak, že si nejdřív vytvoříš peněženku pro kryptoměny (třeba MetaMask) a koupíš nějaké kryptoměny jako Ethereum, které většina platforem používá. Pak už můžeš jít na různé tržiště jako OpenSea nebo Rarible a začít hledat NFT, co tě zaujmou. Je dobrý si nastudovat trh a jaký typ NFT se prodává – umění jde teď hodně nahoru, ale i videa či meme culture jsou v kurzu.

S investováním jsou ale rizika - ceny NFT můžou hodně kolísat a můžeš na tom prodělat. Doporučuji začít s menšími částkami a kupovat to, co tě fakt baví. A hlavně: nespoléhej jen na hype a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Dobrá rada je taky vyhýbat se "pump and dump" projektům a sledovat autory nebo projekty s dobrou reputací.

203 slov
2 minut čtení
4. 1. 2025
Jaroslav Prokop
Jaroslav Prokop