Charts.cz/Fórum/Jak začít s technickou analýzou, když nevím, kde začít?

Jak začít s technickou analýzou, když nevím, kde začít?

Když se dívám na trhy a snažím se pochopit, co vlastně dělám, přemýšlím, jak začít s technickou analýzou. Všude kolem mě vidím grafy, čáry, indikátory a nespočet různých vzorců, ale já nemám ponětí, jak to celé funguje. Nejdřív jsem si myslel, že stačí jen sledovat ceny a doufat v to nejlepší, ale to mi přestalo dávat smysl. Chtěl bych se naučit technickou analýzu, abych mohl lépe posuzovat tržní příležitosti a rozhodovat se s větší jistotou. Jaké jsou vůbec ty základní kroky, které musím udělat? Odkud mám začít? Je třeba mít nějaké speciální software nebo nástroje? A co takové pojmy jako support, resistance nebo trendové linie? Jak je mám správně interpretovat? Existují nějaké doporučené knihy nebo online kurzy, které by mě mohly uvést do problematiky? A co takhle praktické tipy – jakým způsobem si mám vyzkoušet své dovednosti bez toho, abych hned ztratil peníze? Zkoušel jsem najít nějaké informace na internetu, ale cítím se jako ztracený v moři informací. Většina věcí mi připadá moc složitá nebo technická. Jak se vlastně dostanu k tomu, abych rozuměl základům technické analýzy a mohl ji aplikovat na své investice? Děkuji za jakoukoliv radu!

188 slov
1.9 minut čtení
4. 10. 2024
Renata Němcová
Renata Němcová

Začít s technickou analýzou může vypadat složitě, ale není to tak hrozné, jak se zdá. Prvně je dobré se seznámit se základy. Projdi si pojmy jako trendy, support a resistance. Tyhle věci ti pomůžou pochopit, co se na grafech děje. Můžeš začít sledovat jednoduché grafy a zkoušet si kreslit trendové linie – stačí si vzít papír a tužku nebo použít nějaký online nástroj, třeba TradingView.

Co se týče software, většinou stačí něco jako aplikace na grafy, většina brokerů to má zdarma. Jakmile zvládneš základy, mrkni na indikátory jako klouzavé průměry nebo RSI, ty ti poskytnou další pohled na trh.

Z knížek bych doporučil "Technická analýza finančních trhů" od Johna Murphyho, je to docela solidní základ. Na YouTube najdeš spoustu videí, co ti ukážou praktické příklady. Zkus si také otevřít demo účet u brokera – tam můžeš obchodovat bez rizika ztráty peněz.

A hlavně, buď trpělivý a nečekej, že to zvládneš hned. Všechno to chce čas a praxi. Tak hodně štěstí!

158 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2024
Richard Tvrdík
Richard Tvrdík

Takže, technická analýza je v podstatě o tom, jak číst grafy a chápání tržních pohybů. Nejlepší způsob, jak začít, je sehnat si nějaké základní materiály – doporučuji třeba knížky od Johna Murphyho nebo Alana Andrese. Taky je spousta online kurzů, které ti pomůžou pochopit základy.

Co se týče softwaru, většina brokerů nabízí vlastní platformy, kde můžeš sledovat grafy a používat indikátory. Zkus si nakreslit trendové linie nebo support a resistance úrovně na grafech historických dat. To ti pomůže pochopit, jak se ceny pohybují.

Doporučuje se také sledovat nějaké youtube kanály zaměřené na trading, najdeš tam spoustu užitečných tipů a triků.

Nezapomeň si vytvořit demo účet, kde můžeš testovat své strategie bez rizika ztráty peněz. Hlavně to nevzdávej, ze začátku to může být matoucí, ale časem to začne dávat smysl.

127 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2024
Bohumil Černý
Bohumil Černý