Charts.cz/Fórum/Mám investovat jen do akcií, nebo bych měl zahrnout i kryptoměny?

Mám investovat jen do akcií, nebo bych měl zahrnout i kryptoměny?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak to vlastně máte s investicemi. Uvažuju o tom, že bych začal investovat, ale mám dilema, zda se soustředit jen na akcie, nebo jestli by bylo rozumné do portfolia zahrnout i kryptoměny. Akcie mi přijdou jako bezpečnější volba, když si vezmu, že mají nějakou historii a většina lidí o nich ví, ale pak je tu ten hype kolem kryptoměn a všech těch různých altcoinů. Četl jsem spoustu článků o tom, jak kryptoměny mohou přinést obrovské výnosy, ale na druhou stranu slyším varování ohledně volatility a rizika ztráty. Jak to vidíte vy? Je lepší vytvořit si stabilní základ v podobě akcií a potom pomalu přidávat kryptoměny, nebo by bylo rozumné začít s rozdělením investic hned od začátku? A co NFT? Měly by také hrát nějakou roli v mém portfoliu? Jaký máte názor na diverzifikaci? Děkuju za vaše názory!

143 slov
1.4 minut čtení
17. 2. 2023
Vladimíra Čermáková
Vladimíra Čermáková

Investice do akcií jsou určitě stabilnější a bezpečnější volba, když to porovnáš s kryptoměnami, který jsou dost nevyzpytatelný. Akcie mají historii a dávají ti nějaký pocit jistoty. Na druhou stranu, kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum už taky nejsou žádný nováček a někteří investoři na nich udělali slušný prachy. Mít část portfolia v kryptu může přinést vyšší výnosy, ale je potřeba být připraven i na značný propady. Rozhodně bych doporučil začít s akciemi jako stabilním základem a pak postupně přidávat nějaké ty kryptoměny, jak se v tom víc zorientuješ. Co se týče NFT, to je teď spíš trend, což může být rizikový, takže buď opatrný. Diverzifikace je důležitá – rozložením rizika si můžeš udržet portfolia stabilnější. Takže v podstatě balancuj mezi akciema a kryptem, ale nespěchej na to.

127 slov
1.3 minut čtení
31. 12. 2024
Patrik Doležal
Patrik Doležal

Záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat. Akcie jsou rozhodně stabilnější a mají historii, takže pokud hledáš něco bezpečnějšího, začni s nimi. Ale kryptoměny jsou fakt zajímavý a můžou přinést velký zisky, i když je to ruská ruleta. Mnoho lidí doporučuje diversifikaci – tedy mít část peněz v akciích a část v kryptu. Takhle se můžeš chránit před ztrátami v případě, že jedno z těchto aktiv spadne. Co se NFT týče, to už je fakt otázka osobního zájmu, ale já bych to zatím nebral tak vážně, je to dost spekulativní. Takže asi rozděli investice a uvidíš, co ti víc sedí a jaký máš nervy na volatilitu.

107 slov
1.1 minut čtení
3. 2. 2025
Dana Špačková
Dana Špačková