Charts.cz/Fórum/Investice do akcií vs. kryptoměn: Co je lepší pro větší výnosy?

Investice do akcií vs. kryptoměn: Co je lepší pro větší výnosy?

Zajímalo by mě, jak se díváte na investování do akcií a kryptoměn. V poslední době se hodně mluví o tom, že kryptoměny mohou nabídnout obrovský potenciál pro vysoké výnosy, ale zároveň mám pocit, že akcie jsou stabilnější a možná i bezpečnější volbou. Mám několik přátel, kteří investují do Bitcoinu a dalších altcoinů a neustále sledují trh, protože jsou přesvědčeni, že ceny porostou. Na druhou stranu, slyšel jsem o mnoha lidech, kteří přišli o peníze v krypto trhu kvůli jeho volatilnosti. Naproti tomu investice do akcií mi přijdou jako něco, co má dlouhodobější historickou perspektivu. Jak to vlastně funguje? Je lepší rozložit své investice mezi více akcií a držet se stabilních firem, nebo se zaměřit na rizikovější kryptoměny s potenciálem rychlého zisku? Jaký máte názor na diverzifikaci portfolia a jaké možnosti vidíte v současném trhu? Měli bychom brát v potaz i faktory jako jsou poplatky za obchodování nebo daně z příjmů z kapitálového majetku? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s těmito dvěma formami investic. Díky!

166 slov
1.7 minut čtení
7. 8. 2021
Jindřiška Holušová
Jindřiška Holušová

Tak já bych to viděl asi takhle. Akcie mají dlouhou historii a většina lidí je bere jako stabilnější investici. Když investuješ do solidních firem, můžeš mít docela slušný výnos, ať už z dividend nebo růstu hodnoty akcií. Na druhou stranu kryptoměny jsou fakt divoký a volatilní. Můžeš udělat obrovské zisky, ale je to taky o dost riskantnější. Myslím, že hodně záleží na tom, jaký máš přístup k riziku. Jestli jsi spíš konzervativní investor, tak akcie budou lepší volba. Naopak, pokud chceš zkusit něco odvážnějšího a máš nervy na to sledovat krypto trhy, tak proč ne? Ale určitě doporučuju diversifikaci – nesázet vše na jednu kartu. Co se týče poplatků a daní, to je taky důležitý brát v potaz, protože ty můžou snížit tvůj výnos. Takže já bych šel asi do mixu – nějaké akcie a k tomu část do krypta, ale s rozmyslem.

143 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2023
Emil Šrámek
Emil Šrámek

Když to vezmu kolem a kolem, akcie a kryptoměny mají každé svoje pro a proti. Akcie jsou obecně stabilnější a mají historii, která ukazuje, že dlouhodobě rostou. Investice do známých firem ti může přinést solidní výnosy s menším rizikem. Na druhou stranu, kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum fakt můžou udělat zázraky přes noc, ale ta volatilita je šílená. Můžeš klidně přijít o dost peněz během pár dní.

Diverzifikace portfolia je rozhodně klíčová. Místo toho, abys všechno sypal do jednoho košíku, je lepší rozložit peníze mezi akcie a nějaké rozumné kryptoměny. Takže si vyber stabilní firmy, ale taky zkus investovat do něčeho s potenciálem jako jsou altcoiny.

Co se týče poplatků a daní, to je další věc k zvážení. U akcií platíš daně na kapitálový zisk, což je standardní, ale u kryptoměn to může být složitější. Zkontroluj si, jaké máš možnosti obchodování, protože poplatky se můžou lišit. Takže shrnuto – pár akcií a trocha krypta by mohla být fajn strategie.

157 slov
1.6 minut čtení
29. 6. 2021
Renata Eliášová
Renata Eliášová