Charts.cz/Fórum/Která ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice?

Která ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice?

Zajímalo by mě, která ETF by mohla být nejlepší pro dlouhodobé investice. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělou volbou pro ty, kdo nechtějí příliš riskovat a chtějí investovat do různých odvětví bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Rád bych se dozvěděl, na co se zaměřit při výběru těchto fondů. Mám na mysli nějaké ETF, které mají dobré výnosy a nízké poplatky, ale také by mě zajímalo, jestli je dobré mít diverzifikované portfolio nebo se soustředit na konkrétní sektory jako technologie nebo zdraví. Co říkáte na investice do indexových fondů? Myslíte si, že je lepší jít do velkých renomovaných fondů nebo zkusit menší a možná riskantnější možnosti? Také bych uvítal názory na to, jak dlouho bych měl držet tyto ETF, abych mohl maximálně využít potenciálního růstu. Slyšel jsem, že některé fondy mají skvělou historii a stabilní výnosy, ale jak poznám, které jsou opravdu ty nejlepší? Co třeba aktuální trendy a perspektivy do budoucna? Jak se vyhnout častým chybám při investování do ETF? Jaké informace bych měl sledovat a kde je hledat? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně specifických ETF, určitě se o ně podělte! Děkuji předem za váš čas a rady.

190 slov
1.9 minut čtení
15. 12. 2022
Monika Němcová
Monika Němcová

Pokud hledáš ETF na dlouhodobé investice, tak určitě se zaměř na ty s nízkými poplatky a dobrými historickými výnosy. S&P 500 ETF je klasika, dává to širokou diverzifikaci a má dobrou historii. Nezapomínej ale na sektory, jako je technologie nebo zdravotnictví, které jsou teď v kurzu a můžou přinést vysoké výnosy. Dlouhodobě držet ETF je fajn, ideálně alespoň 5-10 let, aby ses vyhnul krátkodobým výkyvům. Sleduj trendy, jako je zelená energie nebo umělá inteligence, protože tyhle oblasti mají potenciál do budoucna. A hlavně, neinvestuj všechny peníze najednou, radši rozlož investice v čase. Vždycky se hodí sledovat výkonnost fondů a číst si o nich recenze, hlavně na stránkách jako Morningstar nebo Yahoo Finance. A vyvaruj se častým chybám, jako je panika při poklesu trhu. Lepší je mít klid a investovat pravidelně.

130 slov
1.3 minut čtení
2. 6. 2024
Antonín Brychta
Antonín Brychta

Není snadné říct, které ETF jsou nejlepší, ale pár tipů tu mám. Určitě zvaž indexové fondy, jako třeba S&P 500 ETF (SPY nebo IVV), ty mají dlouhodobě super výkonnost a nízké poplatky. Diverzifikace je důležitá, takže bych nešel jen do jednoho sektoru, i když technologie nebo zdraví teď frčí. Co se týče velikosti fondů, velké a renomované fondy jsou obvykle bezpečnější volba, menší můžou mít potenciál, ale taky víc rizika.

Pokud jde o to, jak dlouho držet ETF, dlouhodobá investice znamená alespoň 5-10 let, ideálně ještě déle. Sleduj historické výnosy a náklady na správu – čím nižší poplatky, tím více ti zbyde z výnosů. Trendy a aktuální situaci na trhu sleduj přes různé finanční weby a zprávy.

Časté chyby? Neskočit na módní vlnu bez pořádného prozkoumání. Zkoumej konkrétní ETF, jejich složení a cílové sektory. Vždy se dívej na výkon za posledních 5-10 let a nepanikař při prvním poklesu. To je asi tak všechno – zkoušej hledat informace a porovnávat fondy!

159 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2024
Libor Štěpánek
Libor Štěpánek