Na co se zaměřit při výběru ETF pro pasivní příjem?
Když přemýšlím o investicích do ETF, jako způsobu, jak si zajistit pasivní příjem, mám na mysli spoustu otázek. Co by mělo být tím hlavním faktorem, na který bych se měl zaměřit? Měly by mě zajímat především výnosy a dividendy, nebo je důležitější stabilita fondu a jeho dlouhodobý výkon? Jak moc by mi mělo záležet na poplatcích za správu ETF? Mám tušení, že nižší poplatky mohou znamenat vyšší čistý výnos v dlouhodobém horizontu, ale je to opravdu tak zásadní? Jakou roli hrají náklady na obchodování při investování do ETF? Je lepší volit fondy s vyšší likviditou, abych se vyhnul problémům s obchodováním? A co diverzifikace – měla by být klíčovým faktorem, nebo je to spíš individuální záležitost podle mého investičního profilu? Zajímalo by mě také, jestli existují specifické sektory nebo typy ETF, které jsou v současnosti považovány za nejlepší pro generování pasivního příjmu. Jaká je vlastně historie návratnosti některých z těchto fondů a co říkají analytici o jejich budoucím potenciálu? Zkrátka, na co bych se měl nejvíc soustředit při výběru ETF, abych měl jistotu, že mi pomohou dosáhnout stabilního pasivního příjmu?