Charts.cz/Fórum/Jak inflace ovlivňuje ceny akcií na burze?

Jak inflace ovlivňuje ceny akcií na burze?

Zajímalo by mě, jak vlastně inflace zasahuje do cen akcií na burze. Vím, že když se inflace zvyšuje, tak to může mít vliv na ekonomiku jako celek, ale jak konkrétně to dopadá na akciové trhy? Mám pocit, že když je inflace vysoká, tak se často mluví o tom, že centrální banky zvedají úrokové sazby, což by mohlo znamenat, že investoři začnou prodávat akcie a hledat bezpečnější investice. Ale proč vlastně? Jak to souvisí s valuací firem a jejich ziskovostí? Dále mě zajímá, jestli jsou některé sektory nebo odvětví odolnější vůči inflaci než jiné. Například, co sektor technologií versus spotřební zboží? Je pravda, že akcie některých firem mohou růst i v době inflace a jiné klesat? Jak se dá tedy předem odhadnout, jakou reakci akciového trhu můžeme očekávat, když se inflace začne měnit? A co doporučujete z pohledu investic v této situaci? Je lepší se zaměřit na dividendové akcie nebo raději na růstové společnosti? Doufám, že se tu najde někdo, kdo by mi mohl objasnit tyto souvislosti.

166 slov
1.7 minut čtení
30. 8. 2024
Nikola Kočová
Nikola Kočová

Inflace má na ceny akcií celkem zásadní vliv. Když inflace roste, centrální banky často zvedají úrokové sazby, což zvyšuje náklady na půjčky a může zpomalit hospodářský růst. To pak znamená, že firmy budou mít horší ziskovost, což se obvykle projevuje v poklesu cen jejich akcií. Investoři hledají bezpečnější investice, jako jsou dluhopisy, které teď nabízejí lepší výnosy díky vyšším sazbám. Takže když je inflace vysoká, akcie můžou padat, protože se všichni bojí recese a hledají útočiště.

Některé sektory jsou vůči inflaci odolnější než jiné. Například sektor spotřebního zboží může mít stabilní poptávku i v těžších časech, zatímco technologie bývá více závislá na hospodářském cyklu a může dostat ránu hůř. Ziskovost technologických firem často závisí na budoucím růstu, a když úroky rostou, může to znamenat, že investice do růstových firem už nejsou tak atraktivní.

Pokud jde o investice v inflaci, dividendové akcie se často považují za bezpečnější volbu, protože poskytují stabilní příjem. Růstové společnosti mohou být riskantnější, ale pokud mají silné fundamenty a možnost růstu i v těžkých časech, tak můžou překvapit. Je to všechno o tom vyhodnotit riziko a potenciál jednotlivých sektorů a firem. Vždycky je dobrý mít diverzifikované portfolio, aby ses ochránil před výkyvy trhu.

194 slov
1.9 minut čtení
22. 8. 2024
Monika Janoušková
Monika Janoušková

Inflace má dost velký dopad na akciový trh, to je fakt. Když inflace roste, centrální banky často zvyšují úrokové sazby, aby ji zkrotily. To znamená, že si půjčování peněz zdraží, což může snížit výdaje firem a spotřebitelů. Když firmy mají vyšší náklady na financování a spotřebitelé méně utrácejí, je jasné, že to může negativně ovlivnit zisky firem. A jak víme, nižší zisk = nižší ceny akcií.

Některé sektory jsou vůči inflaci odolnější, například sektor spotřebního zboží nebo energie. Tyhle firmy si často mohou přenést vyšší náklady na zákazníky. Naopak technologie, které investují hodně do růstu a nemají stabilní cash flow, můžou strádat víc, když se úrokové sazby zvednou.

Investoři pak často hledají „bezpečnější“ investice místo akcií, což může způsobit pokles cen na trhu. Ale jo, jak říkáš, jsou i firmy, co v inflaci rostou. Například ty s dobrými dividendami, protože stabilní příjem může být atraktivní v nejistých časech.

Odhadnout reakci trhu na inflaci je těžké, ale většinou platí: pokud inflace roste a úrokové sazby jdou nahoru, trhy budou pravděpodobně klesat. Co se týče investic, já bych se asi víc zaměřil na dividendové akcie v těchto časech, protože přinášejí nějaký stabilní příjem. Růstové společnosti můžou být riskantní, pokud se očekává vyšší inflace a sazby.

200 slov
2 minut čtení
10. 10. 2024
Adéla Rozsypalová
Adéla Rozsypalová