Charts.cz/Fórum/Co jsou to ETF a jak mi mohou pomoct v investicích?

Co jsou to ETF a jak mi mohou pomoct v investicích?

Investování se v dnešní době stává stále více populární a přístupné pro každého, ale když se podívám na různé možnosti, které máme, jsem trochu zmatený. Slyšel jsem o něčem, co se jmenuje ETF, a nedokážu přesně pochopit, co to je. Vím, že je to nějaký druh investičního nástroje, ale jak vlastně funguje? Můžete mi podrobně vysvětlit, co všechno obnáší? Zajímalo by mě, jestli jsou tyto ETF pro běžného investora dobré nebo špatné. Jaké výhody by mi mohly přinést při investování? Vím, že existují různé druhy ETF, ale co je pro začátečníka nejlepší volba? Jak se vlastně ETF liší od jiných investičních nástrojů, jako jsou třeba podílové fondy nebo akcie? Rád bych věděl, jestli je to něco, co by mi mohlo pomoci diversifikovat moje portfolio a snížit riziko. Co všechno bych měl zohlednit před tím, než se do toho pustím? A ještě jedna věc – jakým způsobem mohu začít investovat do ETF? Je potřeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? Věřím, že se najdou lidé, kteří mají s ETF zkušenosti a mohou mi poskytnout cenné informace a tipy. Díky moc!

179 slov
1.8 minut čtení
1. 1. 2024
Barbora Švábová
Barbora Švábová

Takže ETF (Exchange Traded Funds) jsou vlastně jako takové akciové fondy, který se obchodují na burze. Když koupíš ETF, tak vlastně kupuješ podíl v celém balíku aktiv – to může být akcie, dluhopisy nebo něco jiného. Hlavní výhodou je diversifikace, protože místo toho, abys měl třeba jen jednu akcii, máš hned několik různých investic v jednom balíčku. To ti může pomoct snížit riziko, když se nějaká konkrétní akcie propadne.

Pokud jde o to, jak se liší od podílových fondů, tak ETF se obchodují jako akcie během dne, takže můžeš kupovat a prodávat kdy chceš. U podílových fondů to bývá obvykle na konci dne. A co se týká nákladovosti, ETF mívají často nižší poplatky než tradiční podílové fondy.

Pro začátečníka jsou dobré ty ETF, které sledují širší indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tím získáš rozmanitost a jednodušší přehled o tom, do čeho investuješ.

Pokud chceš začít, stačí mít účet u makléře, co nabízí obchodování s ETF. Znalosti ohledně trhu se hodí, ale nemusíš být expert na všechno. Je dobré si udělat domácí úkol a zjistit víc o různých typech ETF a co vlastně sledují. Takže jo, pokud chceš investovat chytře a s menším rizikem, ETF by mohly být super volba.

198 slov
2 minut čtení
29. 7. 2024
Richard Konečný
Richard Konečný

ETF, což je zkratka pro exchange-traded fund, jsou jako takové koše akcií nebo jiných aktiv, které můžeš obchodovat na burze, podobně jako akcie. V podstatě ti umožňují investovat do různých aktiv najednou, což je super pro diversifikaci portfolia. Když koupíš ETF, vlastně kupuješ podíl v celém tom koši, takže se ti rozkládá riziko víc než když investuješ do jedné akcie.

Jako začátečník bys mohl začít s ETF, které sledují nějaké indexy, třeba S&P 500. To ti dá přístup k širokému spektru firem a tím pádem sníží riziko. Na to nepotřebuješ nějaké speciální znalosti – stačí mít účet u brokera a můžeš začít.

Rozdíl mezi ETF a podílovými fondy je v tom, že ETF se obchodují jako akcie během dne, takže můžeš nakupovat a prodávat kdy chceš, zatímco podílové fondy se obchodují až na konci dne. A poplatky u ETF bývají nižší než u podílových fondů.

Před tím než začneš investovat do ETF, je dobrý si projít pár základních věcí jako poplatky nebo jaké aktivum sledovat. Vyplatí se taky sledovat trhy a nějaké trendy, ale zas to není nic složitého. Takže pokud hledáš způsob jak na to jít jednoduše a efektivně, ETF by pro tebe mohly být fajn cesta.

196 slov
2 minut čtení
30. 12. 2024
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký