Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi dlouhodobými a krátkodobými dluhopisy?

Jaký je rozdíl mezi dlouhodobými a krátkodobými dluhopisy?

Zajímalo by mě, jak se vlastně liší dlouhodobé dluhopisy od těch krátkodobých? Jsem trochu nováček v investicích a slyšel jsem, že oba typy mohou být součástí portfolia, ale úplně nechápu, co to přesně znamená. Vím, že dlouhodobé dluhopisy mají delší dobu splatnosti a pravděpodobně vyšší úrok, ale zajímalo by mě, co to vlastně znamená pro investory. Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů? Je pravda, že u krátkodobých dluhopisů je menší riziko? A co jejich likvidita? Mám pocit, že bych měl brát v úvahu i to, jak se úrokové sazby mění a jak to ovlivňuje oba typy dluhopisů. Jak se tedy rozhodnout, který typ je pro mě lepší? Je lepší mít ve svém portfoliu mix obou druhů nebo se soustředit jen na jeden z nich? Budu vděčný za jakékoliv rady nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet, protože chci mít jasnější představu o tom, jak fungují dluhopisy v rámci investičních strategií.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 2. 2023
Jakub Mareš
Jakub Mareš

Dlouhodobé a krátkodobé dluhopisy se fakt liší hlavně v délce splatnosti. Dlouhodobé mají obvykle splatnost nad 10 let, zatímco krátkodobé jsou do 3 let. Dlouhé dluhopisy většinou nabízejí vyšší úrok, protože investoři berou větší riziko na delší dobu. Ale s tím jde ruku v ruce i větší citlivost na změny úrokových sazeb. Když úrokové sazby rostou, ceny dlouhodobých dluhopisů klesají víc než u těch krátkodobých. Krátkodobé dluhopisy jsou méně riskantní a obecně stabilnější, takže pokud je pro tebe riziko problém, mohly by být lepší volbou. Co se likvidity týče, krátkodobé dluhopisy se často líp prodávají na trhu, takže kdykoli potřebuješ peníze, je snazší je rychle prodat. Mít mix obojího může být rozumné – dá ti to vyváženost a ochranu před výkyvy na trhu. Záleží ale na tvých cílech a toleranci k riziku. Když jsi nováček, možná začni s těmi krátkodobými a pak se můžeš propracovat k dlouhým, až si vytvoříš jistotu.

151 slov
1.5 minut čtení
25. 5. 2023
Aleš Průcha
Aleš Průcha

Dlouhodobý a krátkodobý dluhopis se liší hlavně v době splatnosti. Dlouhodobé dluhopisy mají splatnost obvykle přes 10 let, zatímco krátkodobé jsou většinou do 5 let. To, co si asi správně postřehnul, je, že dlouhodobé obvykle nabízejí vyšší úrok, ale na druhou stranu s tím přichází i větší riziko, hlavně pokud se mění úrokové sazby. Když úrokové sazby rostou, cena dlouhodobých dluhopisů klesá víc než u krátkodobých, což může bejt problém, když bys je chtěl prodat před splatností. Krátkodobé dluhopisy jsou zase méně citlivé na změny úrokových sazeb, takže stabilita je tam lepší.

92 slov
0.9 minut čtení
16. 7. 2023
Bohuslav Jedlička
Bohuslav Jedlička