Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy byste doporučili pro růstové portfolio?

Jaké dluhopisy byste doporučili pro růstové portfolio?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní dluhopisy byste doporučili pro budování růstového portfolia. Mám na mysli jak státní, tak korporátní dluhopisy, které by mohly přinést solidní výnosy a zároveň pomoci s diversifikací investic. Které sektory nebo typy dluhopisů máte v hledáčku a proč? Je pro vás důležité dívat se na ratingové hodnocení od agentur jako Moody's nebo S&P, nebo vám jde více o výnosnost a potenciál růstu v delším časovém horizontu? Zajímalo by mě také, jakým způsobem budete posuzovat riziko spojené s jednotlivými dluhopisy a co považujete za klíčové faktory při jejich výběru. Mám pocit, že v současné době může být obtížné najít vhodné příležitosti, když se trhy stále vyvíjejí a inflace je na vzestupu. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s investováním do dluhopisů a co považujete za největší chyby, kterých se lidé dopouštějí? Děkuji předem za jakékoli tipy nebo rady!

142 slov
1.4 minut čtení
27. 3. 2024
Hana Lacinová
Hana Lacinová

Pokud hledáš dluhopisy do růstového portfolia, určitě bys měl zvážit kombinaci korporátních a státních dluhopisů. Například kvalitní korporátní dluhopisy z sektorů jako technologie nebo obnovitelné zdroje energie mohou nabídnout solidní výnosy, zatímco státní dluhopisy v stabilních ekonomikách ti dají určitou jistotu. Co se týče ratingů, je dobré je hlídat, ale já osobně bych se víc soustředil na potenciál výnosu a růstu. Riziko posuzuji podle sektoru a ekonomického prostředí – teď je to náročné s inflací, tak koukám na firmy, co mají silné cash flow a dobré vyhlídky do budoucna. Chyby, co lidé dělají, jsou často přílišná důvěra v jedno odvětví nebo neuvědomění si rizik spojených s konkrétními dluhopisy. Takže diversifikace je klíč! Držím palce s investicema!

116 slov
1.2 minut čtení
18. 10. 2024
Petra Machačová
Petra Machačová

Když vybíráš dluhopisy pro růstový portfolio, určitě bych se zaměřil na korporátní dluhopisy s dobrým ratingem, ideálně od firem v rostoucích sektorech jako technologie nebo obnovitelné zdroje energie. Tyhle sektory mají potenciál pro solidní výnosy a zároveň jsou docela atraktivní. Státní dluhopisy můžou být fajn na stabilitu, ale s aktuální inflací ti moc nepomůžou. Co se týče ratingu, tak ano, je to důležitý faktor, ale já osobně bych se asi víc díval na celkovou výnosnost a ekonomické zdraví těch firem. Riziko posuzuji podle stability firmy a jejího postavení na trhu. Takže pokud máš třeba firmy, co jsou lídři ve svém oboru, to je pro mě plus. Hodně lidí zapomíná na diversifikaci a koupí si jen pár dluhopisů bez rozmyslu. To může být dost riskantní. Takže pokud chceš budovat portfolio, počítej s různými sektory a ratingy. V dnešní době jsou příležitosti složitější kvůli inflaci a fluctuacím na trhu, ale pořád se dají najít zajímavé kousky.

154 slov
1.5 minut čtení
7. 10. 2024
Matěj Rada
Matěj Rada