Charts.cz/Fórum/Jaký vliv má inflace na ceny nemovitostí?

Jaký vliv má inflace na ceny nemovitostí?

Zajímalo by mě, jak přesně inflace ovlivňuje ceny nemovitostí. Vím, že když je inflace vysoká, tak se zdá, že ceny všeho rostou, ale co to znamená konkrétně pro trh s nemovitostmi? Mám pocit, že lidé často mluví o tom, jak se ceny bytů nebo domů zvyšují v době inflace a chtěl bych pochopit, proč je to tak. Je to tím, že lidé mají víc peněz a tím pádem můžou víc utrácet za bydlení? Nebo je to spíš tím, že stavební náklady rostou a tudíž i ceny nových projektů? Jak moc se liší vliv inflace na ceny nemovitostí v různých regionech nebo městech? Mám také pocit, že někteří investoři využívají inflaci jako příležitost pro zisk a kupují nemovitosti právě v těchto obdobích. Je to dobrá strategie? Jaké rizika s tím souvisejí? Představte si, že bych chtěl investovat do nemovitosti a vidím, že inflace roste – měl bych se bát nebo naopak by mě to mělo povzbudit k investici? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních ohledně tohoto tématu. Děkuji!

168 slov
1.7 minut čtení
25. 8. 2022
Aleš Klíma
Aleš Klíma

Takže, inflace má na ceny nemovitostí docela velký vliv. Když je inflace vysoká, tak se zvyšují náklady na stavbu a materiály, což samozřejmě tlačí ceny nových bytů a domů nahoru. Lidi jsou pak často ochotní zaplatit víc, protože vědí, že peníze ztrácejí hodnotu, tak radši investují do nemovitosti, než aby je nechali ležet na účtu. Taky se zvyšuje poptávka po bydlení, což zvedá ceny. V různých regionech to může být jinak – třeba ve velkých městech je poptávka vyšší, takže i ceny rostou rychleji než v menších městech. Co se týká investice během inflace, tak to může být dobrá strategie, ale je třeba dávat pozor na rizika jako pokles cen nebo ekonomické turbulence. Je to docela ošemetné – pokud máš jasnou strategii a víš, co děláš, můžeš to využít. Ale bát se taky nemusíš, pokud to děláš rozumně.

138 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Alena Kotková
Alena Kotková

Inflace má na ceny nemovitostí docela silný vliv. Když inflace roste, tak většinou rostou i ceny stavebních materiálů a práce, což zvyšuje náklady na nové bydlení, a tím pádem i ceny stávajících nemovitostí. Lidi mají tendenci investovat do nemovitostí jako do jistoty, když peníze ztrácí hodnotu. Takže poptávka roste a ceny jdou nahoru. To, že si lidé mohou víc dovolit, je taky pravda, ale většinou hraje roli spíš komplexnější situace na trhu. V různých regionech to může být jinak; v nějakých městech může být trh víc napjatý než v jiných, což to ovlivní. Investovat v období inflace má smysl, ale je dobré mít na paměti rizika jako možné snížení poptávky nebo růst úrokových sazeb. Takže pokud plánuješ investici, zvaž všechny faktory a nebuď unáhlený.

124 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Olga Štěpánová
Olga Štěpánová