Charts.cz/Fórum/Jak začít s nakupováním NFT umění?

Jak začít s nakupováním NFT umění?

Zajímám se o svět digitálního umění a slyšel jsem hodně o NFT, ale vůbec nevím, kde začít. Je to prý něco jako vlastnictví umění, ale v digitálním formátu, což mi přijde fascinující. Mám pár otázek, které by mi mohly pomoci v tom, jak se do tohohle světa ponořit. Jaké platformy bych měl použít pro nákup NFT? Existuje něco jako trh s NFT, kde bych mohl najít zajímavé kousky? A jak vlastně fungují ty peněženky na kryptoměny? Musím si nějakou založit, abych mohl nakupovat? Je pravda, že ceny NFT mohou být velmi vysoké, takže se bojím, že bych mohl udělat špatný krok. Jak poznám, jestli je nějaké NFT umění dobrá investice nebo ne? Co když chci investovat do něčeho levnějšího, je to vůbec možné? A co vlastně dělá NFT tak hodnotným? Je to jen hype nebo je za tím něco víc? Zajímalo by mě taky, zda se dá s NFT uměním nějak obchodovat, nebo je to spíš jednorázová záležitost. Jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak začít a co všechno vědět předtím, než se do toho pustím. Dík za rady!

188 slov
1.9 minut čtení
18. 12. 2024
Oldřich Vyskočil
Oldřich Vyskočil

Na začátek bys měl vědět, že pro nákup NFT potřebuješ nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum, takže si musíš založit peněženku jako MetaMask nebo Trust Wallet. Takže ano, bez peněženky to nepůjde. Pak si můžeš koupit Ether na burze jako Coinbase nebo Binance a přetáhnout to do peněženky.

Pro samotný nákup NFT je spousta platforem, jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Na těchto trzích najdeš spoustu umění a můžeš objevovat různé kousky.

Co se týče investování, ceny NFT můžou být šíleně vysoké, ale najdou se i levnější možnosti. Je dobrý si zjistit informace o umělci nebo projektu, zkontrolovat historii prodejů a sledovat trendy. Hodnota NFT může být ovlivněná komunitou, poptávkou a exkluzivitou.

Pokud investuješ do levnějších kousků, můžeš mít šanci na zisk, ale je to dost rizikové a všechno je to dost spekulativní. A jo, dá se s NFT obchodovat, ale záleží na trhu a zájmu o daný kus.

Rizika? No je jich dost – od volatility cen po podvody v prostoru. Takže buď opatrný a radši dělej vlastní průzkum.

167 slov
1.7 minut čtení
21. 1. 2025
Dominik Vašíček
Dominik Vašíček

Začít s NFT uměním není tak složité, jak to vypadá. První věc, co potřebuješ, je kryptoměnová peněženka. Doporučuji třeba MetaMask, je snadná na používání a podporuje většinu NFT platforem. Jak si ji založíš, budeš muset koupit nějakou kryptoměnu (většinou ETH) na burze jako Coinbase nebo Binance a přesunout ji do peněženky.

Co se týče tržišť, máš na výběr z několika populárních jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Na těchto platformách najdeš spoustu zajímavého umění. Ceny se fakt můžou lišit od pár dolarů po miliony, takže je dobré projít si různé nabídky a zjistit, co tě zajímá.

Dobrá investice? To je o sledování trendů a toho, kdo umění tvoří. Sleduj influencery v oblasti NFT a diskutuj o tom na fórech nebo sociálních sítích. A pokud chceš začít s levnějšími kousky, určitě to jde, spousta nových umělců prodává své práce za rozumné ceny.

NFT mají hodnotu díky unikátnosti a ověření vlastnictví na blockchainu. Není to jen hype; spousta lidí to bere vážně a NFT umění může i časem růst na hodnotě. Můžeš s ním obchodovat na těch samých platformách, kde jsi koupil, což je fajn.

Rizika? No, jako každá investice, i zde můžeš ztratit peníze. Ceny jsou dost volatilní a někdy se stane, že kousek, který jsi koupil, může rapidně ztratit hodnotu. Takže doporučuji začít pomalu a investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

218 slov
2.2 minut čtení
20. 1. 2025
Aleš Průcha
Aleš Průcha