Charts.cz/Fórum/Jak se vyvíjela cena zlata v posledních 10 letech?

Jak se vyvíjela cena zlata v posledních 10 letech?

Zajímá mě, jak vlastně vypadala cena zlata za posledních deset let. Slyšel jsem, že zlato je považováno za bezpečnou investici, ale prostě nevím, jak moc se jeho cena změnila. Vím, že se na trhu s komoditami objevují různé faktory, které ovlivňují jeho hodnotu. Například ekonomické krize, inflace nebo dokonce politická situace v různých zemích. Rád bych věděl, jestli zlato v poslední dekádě vzrostlo nebo naopak kleslo a co všechno to mohlo ovlivnit. Taky mě zajímá, jestli jsou nějaké konkrétní události nebo trendy, které měly zásadní dopad na jeho cenu. Jak se vyvíjely investice do zlata v porovnání s jinými aktivy? Je teď dobrý čas do zlata investovat, nebo si myslíte, že už jsme na vrcholu? Mám pocit, že je to téma, které by mělo zajímat každého investora. Takže pokud máte nějaké informace nebo osobní zkušenosti ohledně vývoje cen zlata v posledním desetiletí, budu vděčný za jakékoli postřehy!

147 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Karel Pešta
Karel Pešta

Za posledních 10 let cena zlata šla dost nahoru a dolů. Když to vezmu od roku 2013, tak zlato bylo na nějakých 1400-1500 USD za unci. Pak přišly roky, kdy cena klesla, třeba kolem 2015, kdy to šlo i pod 1100 USD. Ale pak přišla krize a vliv COVIDu a zlato zase vystřelilo na nové maximum, myslím, že to bylo přes 2000 USD v roce 2020. V posledních letech se pohybuje kolem 1800-1900 USD. Krátkodobě hodně ovlivňuje inflace, úrokové sazby a geopolitické napětí, takže když se něco děje ve světě, zlato skáče. Co se investic týče, zlato je furt brané jako bezpečná sázka v nejistých časech. Jestli je teď dobrý čas investovat? To je těžký říct. Někdo říká, že už jsme na vrcholu, jiní tvrdí, že zlato může ještě růst s tou inflací a dalšími problémy. Záleží dost na tom, co si kdo myslí o budoucnosti ekonomiky.

147 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2025
Lukáš Žák
Lukáš Žák

Takže, cena zlata za posledních 10 let šla fakt nahoru a dolů. Když se podíváš na rok 2013, zlato bylo kolem 1400 dolarů za unci, pak to spadlo až na nějakých 1100 dolarů v roce 2015. Ale pak přišla krize, inflace a geopolitické napětí, což zvedlo cenu zpátky. V roce 2020, kvůli pandemii, zlato dosáhlo rekordního maxima přes 2000 dolarů. Teď se to pohybuje okolo 1900 dolarů, což je pořád slušné. Takže jestli jsi uvažoval o investici do zlata, teď je docela popularita a hodně lidí to vidí jako bezpečnou volbu. Samozřejmě, je tu riziko a může to zase klesnout, ale historicky se zlato osvědčilo jako uchovatel hodnoty. Určitě sleduj ekonomické ukazatele a světovou situaci - tohle všechno může cenu ovlivnit.

121 slov
1.2 minut čtení
2. 2. 2025
Libor Černý
Libor Černý