Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které akcie jsou teď nejvýhodnější?

Jak zjistit, které akcie jsou teď nejvýhodnější?

V poslední době se hodně zajímám o investice do akcií, ale mám pocit, že je to pro mě ještě španělská vesnice. Vím, že akciový trh je dynamický a neustále se mění, ale jak vlastně poznat, které akcie jsou teď nejvýhodnější? Je třeba sledovat nějaké konkrétní ukazatele nebo trendy? Jak moc ovlivňuje aktuální ekonomická situace výběr těch správných akcií? Například, co říkáte na to, jestli se zaměřit na technologie, energie nebo třeba zdravotnictví? A co novinky jako ESG a udržitelné investice? Jak tohle všechno zapadá do mého rozhodování? Poraďte mi, jaký přístup zvolit při hledání výhodných akcií. Mám se spolehnout na analýzu odborníků nebo raději dělat vlastní průzkum? Díky za rady!

110 slov
1.1 minut čtení
7. 12. 2022
Veronika Holušová
Veronika Holušová

Myslím, že nejlepší způsob jak zjistit, co investovat, je sledovat pár základních ukazatelů. Podívej se na P/E ratio (cena k zisku), to ti dá představu o tom, jestli jsou akcie nadhodnocené nebo podhodnocené. Taky bys měl sledovat tržní trendy a sektory, co teď letí – technologie poslední dobou frčí, ale třeba i zdraví a energie mají potenciál. Ekonomická situace hodně ovlivňuje trh, takže sleduj inflaci, úrokové sazby a celkový ekonomický výhled.

ESG a udržitelné investice jsou taky důležitá témata, protože víc lidí chce investovat do firem, co dbají na životní prostředí. Pokud se na tyhle aspekty zaměříš, můžeš najít zajímavé příležitosti.

Co se týče analýz odborníků versus vlastní průzkum – ideální je kombinace obojího. Sleduj, co říkají analytici, ale udělej si vlastní názor. Zkus si třeba nastavit alerty na zajímavé akcie a číst zprávy o trzích. Hlavně buď opatrnej a nedávej do toho všechny prachy hned na začátku.

148 slov
1.5 minut čtení
8. 9. 2023
Antonín Kolář
Antonín Kolář

Když hledáš nejvýhodnější akcie, je dobrý zaměřit se na pár základních věcí. Sleduj hlavně fundamentální ukazatele jako P/E ratio, EPS nebo růst tržeb. Ty ti dají představu o tom, jak je firma zdravá. Pak je fajn sledovat aktuální trendy – teď se hodně mluví o technologiích a obnovitelné energii, takže tyto sektory můžou nabízet zajímavé příležitosti.

Ekonomická situace určitě hraje roli, zvlášť s inflací a úrokovými sazbami, takže pokud vidíš, že ekonomika zpomaluje, můžeš hledat stabilnější akcie nebo dividendové tituly. Co se týče ESG a udržitelných investic, tak to má čím dál větší váhu. Společnosti, co se drží těchto principů, mají tendenci být lépe přijímány investory.

Rozhodně doporučuji dělat svůj vlastní průzkum. Analýzy expertů jsou fajn, ale občas se liší od reality. Zkus sledovat zprávy, číst články a třeba i sledovat sociální média, kde se diskutuje o novinkách v investicích. Na konci dne je to o tom najít si něco, co ti bude dávat smysl a co jsi ochotný riskovat.

159 slov
1.6 minut čtení
3. 9. 2022
Andrea Pražáková
Andrea Pražáková