Kolik peněz potřebuji na první investici do nemovitosti?
Když přemýšlím o tom, že bych chtěl začít investovat do nemovitostí, stále se mi honí hlavou ta otázka, kolik peněz vlastně potřebuju na tu první investici. Je to dost složité, protože se mluví o různých částkách a každý říká něco jiného. Občas slyším o nějakých 20% z ceny nemovitosti jako zálohu, ale co když chci koupit něco levnějšího? Nebo co když mám už na účtu nějaké úspory a chci je použít? Jak moc velké jsou náklady na různé poplatky, jako je notář, daň z nabytí nebo třeba provize pro realitního makléře? A co náklady na opravy a údržbu? Jak mám vlastně odhadnout tyto výdaje? Mám počítat i s tím, že budu potřebovat nějaké rezervy pro nečekané výdaje? Vím, že existují i možnosti financování jako hypotéky, ale jak moc musím mít našetřeno před tím, než si půjčím peníze od banky? Jaká by měla být moje strategie, abych se vyhnul případným problémům a nezruinoval se hned na začátku? A co když narazím na nějakou skvělou příležitost a budu potřebovat jednat rychle? Jak to všechno skloubit dohromady? Může mi někdo prosím poradit, jaký je takový průměrný rozpočet pro začínajícího investora v oblasti nemovitostí?