Charts.cz/Fórum/Kolik peněz potřebuji na první investici do nemovitosti?

Kolik peněz potřebuji na první investici do nemovitosti?

Když přemýšlím o tom, že bych chtěl začít investovat do nemovitostí, stále se mi honí hlavou ta otázka, kolik peněz vlastně potřebuju na tu první investici. Je to dost složité, protože se mluví o různých částkách a každý říká něco jiného. Občas slyším o nějakých 20% z ceny nemovitosti jako zálohu, ale co když chci koupit něco levnějšího? Nebo co když mám už na účtu nějaké úspory a chci je použít? Jak moc velké jsou náklady na různé poplatky, jako je notář, daň z nabytí nebo třeba provize pro realitního makléře? A co náklady na opravy a údržbu? Jak mám vlastně odhadnout tyto výdaje? Mám počítat i s tím, že budu potřebovat nějaké rezervy pro nečekané výdaje? Vím, že existují i možnosti financování jako hypotéky, ale jak moc musím mít našetřeno před tím, než si půjčím peníze od banky? Jaká by měla být moje strategie, abych se vyhnul případným problémům a nezruinoval se hned na začátku? A co když narazím na nějakou skvělou příležitost a budu potřebovat jednat rychle? Jak to všechno skloubit dohromady? Může mi někdo prosím poradit, jaký je takový průměrný rozpočet pro začínajícího investora v oblasti nemovitostí?

190 slov
1.9 minut čtení
25. 1. 2025
Karolína Hradilová
Karolína Hradilová

Takže, když chceš investovat do nemovitosti, tak celkově záleží na tom, co přesně chceš koupit. Když mluvíš o záloze 20%, to je fakt takový standard pro hypotéky. Ale pokud jdeš do levnější nemovitosti, můžeš potřebovat míň. Nezapomeň ale na další náklady. Poplatky jako notář a daň z nabytí ti spolkne další peníze – to může být klidně 4-5% z ceny nemovitosti. Provize pro makléře taky není malá – běžně kolem 3% minimálně.

Co se týče oprav a údržby, měli bys mít rezervu, protože i nová nemovitost může potřebovat nějaké drobnosti hned po koupi. Odhadni si alespoň 10% z ceny na tyhle věci. A co se týče financování, ideální je mít něco našetřeno, abys mohl pokrýt tu zálohu a ještě nějakou rezervu na poplatky.

Když narazíš na dobrou nabídku, snaž se mít připravené peníze nebo rychle přístupné úspory, aby ses dostal k příležitosti dřív než ostatní. Možná bych doporučil začít s něčím levnějším a pak postupně zvyšovat investice, abys získal zkušenosti. Buď opatrný a neber si víc půjček, než můžeš splatit. Takže shrnuto – počítej s minimálně 30-40% ceny nemovitosti jako celkové náklady na první investici a měj rezervu pro nečekaný výdaje.

189 slov
1.9 minut čtení
30. 11. 2023
Martin Průcha
Martin Průcha

Tohle je fakt složitá otázka a záleží na spoustě věcí. Obecně platí, že pokud chceš investovat, měl bys mít aspoň 20% z ceny nemovitosti jako zálohu, ale můžeš najít i možnosti s menším vkladem. Třeba některé banky ti dají hypotéku i na 10% nebo méně. Ale počítej s tím, že jakmile se dostaneš do financování, musíš mít našetřeno na pokrytí dalších nákladů.

Kromě té zálohy jsou tu i další výdaje – notářské poplatky, daň z nabytí nemovitosti, provize realitního makléře a případně poplatky za odhad nemovitosti. Tohle všechno může být klidně dalších 5-10% z ceny. A nezapomínej na opravy a údržbu – je dobrý mít rezervu aspoň pár tisíc navíc pro nečekané výdaje, jako kdyby ti praskla trubka nebo něco podobného.

Je dobrý mít plán, co s nemovitostí chceš dělat – jestli ji pronajmeš nebo prodáš. A když narazíš na skvělou nabídku, tak rychlost je důležitá, proto se snaž mít nějaké úspory po ruce. Můžou se hodit i jiný zdroje financování nebo třeba rodina. Takže shrnuto, ideální je mít aspoň 30-40% ceny nemovitosti po ruce, pokud chceš pokrýt všechny náklady a mít nějakou rezervu.

182 slov
1.8 minut čtení
12. 9. 2024
Ivana Vlková
Ivana Vlková