Charts.cz/Fórum/Co všechno bych měl vědět před koupí svého prvního NFT?

Co všechno bych měl vědět před koupí svého prvního NFT?

Chci se ponořit do světa NFT a jsem si vědom, že je to hodně populární téma, ale mám spoustu otázek, které mi nedají spát. Jaké jsou vlastně základy, které bych měl znát, než udělám svůj první nákup? Je to něco jako investice do umění nebo spíš hazard? Jak fungují různé platformy na nákup NFT? Kde najdu ty nejzajímavější kousky a jak poznám, co má hodnotu? Slyšel jsem něco o gas poplatcích – co to vlastně obnáší a jak moc to ovlivní moji investici? Měl bych se zaměřit na konkrétní typy NFT, jako jsou digitální umění nebo herní předměty, nebo se raději rozhlédnout po celém spektru? A co bezpečnost – jak si můžu být jistý, že moje investice je zabezpečená a že nekoupím něco, co je podvod? Jaké jsou nejlepší praktiky pro uchovávání NFT, abych o ně nepřišel? A pokud se rozhodnu prodat, jak to vlastně probíhá? Můžu na tom vydělat víc, když vezmu v úvahu, jak rychle se trh mění? Potřeboval bych trochu osvěty ohledně toho, jaké faktory ovlivňují hodnotu NFT – je to jen nabídka a poptávka nebo existují i další aspekty? Chtěl bych slyšet názory lidí, kteří už mají s NFT zkušenosti – co vás překvapilo a co byste udělali jinak? Jaké jsou vaše tipy a triky pro začátečníky v tomto rychle se měnícím světě? Děkuju za jakoukoli pomoc a rady!

223 slov
2.2 minut čtení
30. 7. 2022
Simona Říhová
Simona Říhová

Před koupí prvního NFT bys měl mít jasno v pár věcech. Zaprvé, NFT je vlastně jako digitální vlastnictví, což může být dost podobné investici do umění, ale pamatuj, že je to i hodně spekulativní. Trh je teď dost volatilní a ceny se mohou hrozně rychle měnit. Pokud jde o platformy na nákup, nejznámější jsou OpenSea, Rarible nebo Foundation. Vždycky si ověř, co kupuješ a od koho, protože podvodníci nejsou výjimkou.

Gas poplatky jsou další věc, co tě může překvapit. Jsou to poplatky za transakce na blockchainu a můžou se výrazně lišit podle vytížení sítě. Můžeš tak zaplatit skoro stejně za gas jako za samotné NFT.

Co se týče typů NFT, zaměř se na to, co tě fakt zajímá. Digitální umění je populární, ale i herní předměty nebo virtuální pozemky mají svůj trh. Hodnota NFT je často určována nabídkou a poptávkou, ale taky značkou umělce nebo komunitou za ním. Měj na paměti, že některé projekty mohou být hype bez reálné hodnoty.

Bezpečnost je klíčová; používej peněženky jako MetaMask a nezapomeň na dvoufázovou autentizaci všude, kde to jde. Ukládej své NFT v bezpečné peněžence a buď opatrný při sdílení informací.

Pokud se rozhodneš prodat, většina platforem ti umožní nabídnout svůj NFT na trhu nebo aukci. Ale zisk? To je těžký, protože trh se rychle mění a můžeš skončit s méně než jsi zaplatil.

Spousta lidí si uvědomila, že vzrušení z nákupu může rychle přejít v frustraci, když cena klesne. Proto se radši informuj a snaž se mít realistická očekávání. Slyšel jsem o lidech, co lituje nákupů kvůli vysokým cenám bez pořádného průzkumu.

Takže hlavně buď obezřetný, udělej si domácí úkoly a investuj do toho, co tě fakt baví.

270 slov
2.7 minut čtení
22. 6. 2024
Jiří Hrubý
Jiří Hrubý

Před koupí prvního NFT se určitě zaměř na pár věcí. Hlavně je důležitý pochopit, že NFT je jako digitální vlastnictví, ačkoliv můžeš říct, že to je investice do umění, může to být i hazard. Na různých platformách jako OpenSea nebo Rarible najdeš spoustu NFT, ale ujisti se, že víš, co kupuješ – prozkoumej umělce a projekt. Gas poplatky ti vezmou část peněz při transakcích, takže si dej pozor na tyhle dodatečné náklady.

Pokud jde o typy NFT, zkus třeba digitální umění nebo herní předměty, ale klidně si projdi i jiné kategorie. Bezpečnost je taky zásadní – používej kvalitní peněženku jako MetaMask a nezapomeň na dvoufázové ověření, aby ses vyhnul podvodům.

Když se rozhodneš prodat, většinou jdeš zpátky na platformu a nastavíš cenu. Co se týče hodnoty NFT, kromě nabídky a poptávky hrají roli i trendy v komunitě a reputace umělce. Mnozí říkají, že je dobrý sledovat sociální sítě a fóra pro aktuální novinky. Celkově buď opatrnej, uč se od zkušenějších a nezapomeň investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

168 slov
1.7 minut čtení
8. 7. 2024
Marie Matoušková
Marie Matoušková