Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rizika investování do DeFi?

Jaké jsou hlavní rizika investování do DeFi?

Nedávno jsem se začal zajímat o decentralizované finance, známé také jako DeFi, a to mě přivedlo k mnoha otázkám. Je pravda, že DeFi nabízí skvělé příležitosti pro vysoké výnosy a celkově vzbuzuje hodně nadšení, ale zároveň mám pocit, že je v tom spousta rizik. Co všechno bych měl vědět předtím, než se do toho pustím? Jaké jsou ta hlavní rizika, na která bych si měl dát pozor? Mám na mysli nejen technická rizika spojená s chybným kódem nebo hacky, ale také tržní rizika, která by mohla ovlivnit hodnotu mých investic. Slyšel jsem i o věcech jako je likvidita a jak špatná likvidita může přinést problémy, ale moc tomu nerozumím. Jak to vlastně funguje v praxi? A co třeba regulace? Můžou mě nějak zasáhnout případné změny v zákonech týkajících se kryptoměn a DeFi? Také by mě zajímalo, jak se chránit před podvody nebo scammy, protože jsem četl o několika případech, kdy lidé přišli o peníze. Jak poznat důvěryhodnou platformu od té, která může být potenciálně nebezpečná? Jak si vybrat správné projekty k investování? A co portfolia? Je lepší investovat do více menších projektů nebo se soustředit na pár velkých jmen? Není to celé vlastně jen taková bublina, která se může kdykoliv prasknout? Rád bych znal názory a zkušenosti ostatních. Děkuji!

209 slov
2.1 minut čtení
14. 5. 2022
Alena Světlíková
Alena Světlíková

K investování do DeFi je fakt dobrý přistupovat opatrně. Hlavní rizika jsou v podstatě technická a tržní. Technicky, můžeš narazit na chyby v kódu nebo hacky – spousta projektů má otevřený kód, ale to neznamená, že je vše bezpečné. Hackeři si totiž často umí najít skuliny. Pak je tu otázka likvidity, což znamená, že když chceš prodat, nemusíš najít dost kupců a můžeš skončit s horším kurzem. Trhy v DeFi jsou dost volatilní, takže cena tvých investic může rychle padat. Regulace je další věc – vlády začínají DeFi zkoumat a mohou přijít s novými zákony, který by mohly ovlivnit tvé investice. A co se podvodů týče, vždycky se koukej na projekty s dobrým týmem a transparentností. Pokud je něco příliš hezké na to, aby to byla pravda, tak to většinou bývá. Diversifikace je fajn nápad – nesoustřeď se jen na pár velkejch jmen, radši si rozlož riziko do více projektů, ale vybírej pečlivě. A bublina? No, kdo ví. Je dobrý mít na paměti, že trhy se mění a co je dneska horký téma, může být zítra mrtvý. Takže buď obezřetný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

189 slov
1.9 minut čtení
21. 12. 2024
Martin Beneš
Martin Beneš

Investování do DeFi fakt může být zábava, ale je dobrý si uvědomit, že to nese spoustu rizik. Hlavně technická rizika jako bugy v kódu nebo hacky, to je dost častý problém. Můžeš přijít o prachy, když se někdo dostane do smart kontraktů. Pak tu máme tržní riziko - ceny tokenů můžou hrozně kolísat, takže můžeš snadno skončit s něčím, co má nulovou hodnotu.

Likvidita je další věc. Když chceš prodat nějaký token a nikdo ho nechce koupit, tak jsi v průseru. Obvykle platí, že čím menší projekt, tím větší riziko špatné likvidity. Regulace teďka taky hraje roli. Nový zákony můžou zásadně ovlivnit, co se bude dít s DeFi a tvými investicemi.

K podvodům – je dobrý si prověřit projekty. Podívej se na tým za projektem, jejich historii a jestli mají auditovaný kód. Vybírat projekty můžeš třeba podle toho, jak dlouho jsou na trhu nebo jaký mají komunitní support.

Portfolia? Určitě je rozumnější diversifikovat, ale zase ne do úplně neznámých projektů. Nakonec jo, hodně lidí říká, že DeFi je bublina. Může prasknout kdykoliv, tak buď opatrnej a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

183 slov
1.8 minut čtení
3. 1. 2025
Jan Fojtík
Jan Fojtík