Na co si mám dávat pozor při investici do dluhopisů?
Když přemýšlím o investici do dluhopisů, pořád si říkám, co všechno bych měl mít na paměti. Jako první mě napadá, jak je to s rizikem. Trochu se bojím, že bych mohl narazit na nějaké nekvalitní dluhopisy nebo dokonce podvodné emise. Co když koupím něco, co má vysoký výnos, ale ve skutečnosti je to jen past? A co úrokové sazby? Jak moc mě ovlivní, když se zvýší? Mám si hlídat i ratingy těchto dluhopisů, nebo je to spíš pro odborníky? A co to vůbec znamená, když je dluhopis hodnocen jako "investiční" nebo "neinvestiční"? Jaké jsou další faktory, které by mě mohly odradit od investice? Je dobré mít v portfoliu víc než jeden typ dluhopisu, nebo stačí jen pár? Jaký vliv mají ekonomické faktory jako inflace na výnosy z dluhopisů? Zajímalo by mě taky, jak je to s likviditou – budu mít problém prodat dluhopisy, když je budu potřebovat? A co daně? Jak se daní zisky z dluhopisů a na co všechno bych si měl dávat pozor? Nakonec – jak se vlastně určuje cena dluhopisu na trhu? To všechno mě dost trápí a ráda bych věděla, jestli někdo máte zkušenosti nebo tipy, jak se vyhnout možným pastem při investici do dluhopisů.