Charts.cz/Fórum/Na co si mám dávat pozor při investici do dluhopisů?

Na co si mám dávat pozor při investici do dluhopisů?

Když přemýšlím o investici do dluhopisů, pořád si říkám, co všechno bych měl mít na paměti. Jako první mě napadá, jak je to s rizikem. Trochu se bojím, že bych mohl narazit na nějaké nekvalitní dluhopisy nebo dokonce podvodné emise. Co když koupím něco, co má vysoký výnos, ale ve skutečnosti je to jen past? A co úrokové sazby? Jak moc mě ovlivní, když se zvýší? Mám si hlídat i ratingy těchto dluhopisů, nebo je to spíš pro odborníky? A co to vůbec znamená, když je dluhopis hodnocen jako "investiční" nebo "neinvestiční"? Jaké jsou další faktory, které by mě mohly odradit od investice? Je dobré mít v portfoliu víc než jeden typ dluhopisu, nebo stačí jen pár? Jaký vliv mají ekonomické faktory jako inflace na výnosy z dluhopisů? Zajímalo by mě taky, jak je to s likviditou – budu mít problém prodat dluhopisy, když je budu potřebovat? A co daně? Jak se daní zisky z dluhopisů a na co všechno bych si měl dávat pozor? Nakonec – jak se vlastně určuje cena dluhopisu na trhu? To všechno mě dost trápí a ráda bych věděla, jestli někdo máte zkušenosti nebo tipy, jak se vyhnout možným pastem při investici do dluhopisů.

199 slov
2 minut čtení
19. 5. 2024
Milan Jedlička
Milan Jedlička

Když investuješ do dluhopisů, tak určitě dávej pozor na několik věcí. Hlavně si ověřuj ratingy, protože to ti řekne, jaká je kvalita dluhopisu. Investiční dluhopisy jsou většinou bezpečnější, ale zase můžou mít nižší výnos než ty neinvestiční, které jsou riskantnější. Úrokové sazby jsou také důležité – když stoupnou, cena tvých dluhopisů může klesnout, takže to je dobré sledovat. Inflace taky hraje roli, protože ti snižuje reálný výnos. Likvidita se liší – některé dluhopisy se dají snadno prodat, jiné hůř. A nezapomeň na daně, ty se liší podle toho, kde žiješ. Celkově je lepší mít v portfoliu víc typů dluhopisů, abys rozložil riziko. Když budeš opatrný a uděláš si průzkum, neměl bys skončit v nějaké pasti.

115 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2024
Adam Šváb
Adam Šváb

Při investování do dluhopisů je fakt hodně na co dávat pozor. Určitě si hlídej riziko, jak říkáš, nekvalitní dluhopisy můžou být fakt problém. Zjisti si, kdo dluhopis vydal a jaký má rating. Ratingy ti dávají představu o bonitě emitenta – investiční znamená, že je to sice bezpečnější, neinvestiční už může být loterie. Zároveň sleduj úrokové sazby, když ty porostou, ceny dluhopisů padají – to je zásadní. A inflace? Ta ti může snížit reálný výnos, takže se na to taky zaměř.

Pokud jde o diversifikaci, je lepší mít víc druhů dluhopisů než jen jeden, tak aspoň rozložíš riziko. Likvidita je další téma, některé dluhopisy se špatně prodávají, takže pokud budeš potřebovat rychle prachy, můžeš mít problém. Ohledně daní – zisky z dluhopisů se většinou daní jako příjem, což je dobré mít na paměti.

Ceny dluhopisů na trhu se určuje podle poptávky a nabídky, ale taky podle úrokových sazeb a celkového ekonomického prostředí. Takže jo, dívej se na všechno tohle a klidně se ptej dál.

162 slov
1.6 minut čtení
25. 6. 2023
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová