Charts.cz/Fórum/Jak se zlato a stříbro chovají během ekonomické krize?

Jak se zlato a stříbro chovají během ekonomické krize?

Zajímá mě, jaké jsou zkušenosti lidí se zlatem a stříbrem v těžkých ekonomických časech. Vím, že historicky se tyto drahé kovy považují za bezpečné přístavy pro investice, ale co to znamená v praxi? Když se ekonomika dostane do krize, jaké jsou trendy? Stoupají ceny zlata a stříbra, nebo naopak klesají? Slyšel jsem, že lidé začínají hromadit zlato jako ochranu před inflací, ale je to pravda? Jak dlouho trvá, než se ceny ustálí po nějaké velké krizi? Myslíte si, že je lepší investovat do zlata nebo stříbra, když se očekává hospodářský pokles? Co třeba přímo porovnání s akciemi nebo jinými investicemi v těchto dobách nejistoty? Máte někdo osobní zkušenosti nebo tipy, jak nejlépe přistupovat k těmto komoditám během recese? A co ETF na zlato a stříbro, mají smysl v krizových obdobích? Jaké máte názory na to, zda je lepší investovat do fyzického kovu nebo do papírových aktiv? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kdo se v tomto tématu vyznají.

160 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2023
Antonín Daněk
Antonín Daněk

Když se podíváš na historii, tak zlato a stříbro většinou během krize rostou. Lidi je berou jako bezpečný přístav, když akcie padají a inflace roste. Třeba během finanční krize v roce 2008 zlato vyletělo nahoru, zatímco akcie dostaly na frak. Mnoho lidí začíná hromadit zlato, protože se bojí o hodnotu svých peněz. Co se týče ustálení cen, to může trvat měsíce až roky, podle toho, jak moc je krize vážná. Zlato bývá považováno za lepší investici než stříbro v těžkých časech, protože zlato je prostě ta jistota a má vyšší hodnotu. Akcie jsou riskantní a většinou klesají, takže v recesi bych spíš volil drahé kovy. Co se týče ETF na zlato a stříbro, to může být fajn pro ty, kdo nechtějí kupovat fyzický kov, ale mít jen papírové sliby. Osobně radši investuju do fyzického zlata, protože mám pocit větší kontroly. Ale každý má svůj styl, tak to chce zvážit.

149 slov
1.5 minut čtení
10. 8. 2021
Bohumil Černý
Bohumil Černý

V těžkých ekonomických časech většinou zlato a stříbro fungují jako záchranné kruhy. Když je krize, ceny těchto kovů obvykle rostou, protože lidé se snaží ochránit svoje peníze před inflací a nejistotou na trzích. Mám zkušenosti, že během recesí investoři hromadně kupují zlato, což tlačí ceny nahoru. Pamatuju si například krizi v roce 2008, kdy cena zlata vyletěla. Stříbro taky často následuje zlato, ale jeho nárůst bývá volatilnější.

Doporučil bych mít alespoň část investic v těchto kovech, protože jsou považovány za stabilní aktiva. Co se týká fyzického kovu versus ETF, osobně preferuji fyzické zlato a stříbro, cítím se lépe s reálným aktivem, i když ETF mohou být pohodlnější. Když přijde na akcie, během krize hodně ztrácejí na hodnotě, což u drahých kovů nebývá tak dramatické. U stabilních kovy očekávám, že ceny se ustálí docela rychle po krizi – nezapomeňte ale na to, že trh může být nepředvídatelný a vždy je dobré mít plán. Takže jo, zlato a stříbro mají smysl jako pojistka v těžkých časech.

164 slov
1.6 minut čtení
17. 12. 2023
Monika Kočová
Monika Kočová