Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší poměr risk/reward pro forex?

Jaký je nejlepší poměr risk/reward pro forex?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně ten nejlepší poměr risk/reward, když obchodujeme na forexu. Vím, že je to důležité pro úspěšné obchodování a že mnozí tradeři používají různé strategie, ale jak se vlastně tento poměr určuje a co všechno do toho vstupuje? Slyšel jsem, že některé úspěšné strategie doporučují poměr 1:2 nebo dokonce 1:3, ale není mi úplně jasné, proč je to tak důležité a jak se to dá aplikovat v praxi. Mám také pocit, že každý trader může mít jinou toleranci k riziku, takže jak to vlastně funguje? Jak se dá najít ten nejlepší balance mezi tím, co jsme ochotni ztratit a co můžeme potenciálně získat? Četl jsem, že některé platformy nabízejí nástroje na analýzu risk/reward poměru, ale nevím, jestli jsou spolehlivé nebo jestli to je něco, co bych měl brát v potaz. Jaké máte zkušenosti vy? Jak jste si nastavovali svůj vlastní risk/reward poměr a co vám přineslo nejlepší výsledky? Rád bych se dozvěděl víc o vašich praktikách a o tom, jak efektivně řídit riziko při obchodování na forexu.

171 slov
1.7 minut čtení
9. 3. 2023
Olga Kříčková
Olga Kříčková

Takže, co se týče risk/reward poměru při obchodování na forexu, obecně se doporučuje mířit na poměr 1:2 nebo 1:3. To znamená, že za každou jednotku, kterou jsi ochotný riskovat, bys měl usilovat o zisk dvou nebo tří jednotek. Je to dobrý způsob, jak si zabezpečit profit i při ztrátových obchodech, protože i když máš víc ztrát než zisků, pořád můžeš skončit v plusu.

Jak to stanovit? V první řadě je důležité mít jasně stanovený stop-loss a take-profit. Tohle ti pomůže vědět přesně, kolik jsi ochotný ztratit a kolik můžeš vydělat. Toleranci k riziku má fakt každý jinou – někdo je víc konzervativní a jiný si rád zahraje na vyšší riziko s potenciálně větším výnosem.

Nástroje na analýzu risk/reward poměru jsou fajn, ale hodně záleží na tom, jak moc je používáš v praxi a jak dobře rozumíš trhu. Osobně jsem si vyzkoušel různé strategie a zjistil jsem, že mi funguje mít svůj poměr nastavený spíš na 1:2, protože to mi dává větší šanci na úspěch v dlouhodobém horizontu.

Nejlepší je asi experimentovat a sledovat si výsledky, co ti sedí nejlíp. Zkus si hrát s různými poměry a zjisti, co pro tebe funguje. Určitě to chce čas a praxi.

195 slov
2 minut čtení
31. 5. 2023
Jaroslav Hampl
Jaroslav Hampl

Když se bavíme o poměru risk/reward, tak je to fakt důležitý prvek v tradingu. Obecně se doporučuje poměr 1:2 nebo 1:3, což znamená, že když riskuješ třeba 100 dolarů, měl bys cílit na zisk minimálně 200 nebo 300 dolarů. To ti dává větší šanci na úspěch, protože i když prohraješ pár obchodů, ty výherní pokryjí ztrátu.

Ale samozřejmě, každý má jinou toleranci k riziku a co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému. Záleží na tvé strategii, trhu a osobních preferencích. Je dobrý mít jasně nastavené stop-lossy a take-profit úrovně, abys věděl, kdy vystoupit. Nástroje na analýzu risk/reward poměru jsou fajn, ale důležité je umět s nimi pracovat a aplikovat je na svou vlastní strategii.

V praxi jsem zjistil, že dobrý poměr risk/reward mi umožnil mít klid na duši při obchodování. Když jsem začal dodržovat tyto zásady, moje výsledky se zlepšily. Takže doporučuji experimentovat a najít si svůj vlastní přístup.

147 slov
1.5 minut čtení
17. 8. 2024
Dominik Kovařík
Dominik Kovařík