Charts.cz/Fórum/Jaké sektory budou mít vysoké dividendy v příštím roce?

Jaké sektory budou mít vysoké dividendy v příštím roce?

Zajímalo by mě, které sektory v ekonomice se mohou v příštím roce zaměřit na vyplácení vysokých dividend. Předpokládám, že některé odvětví jako energetika nebo finance mají tendenci pravidelně vyplácet stabilní dividendy, ale co třeba nové trendy nebo odvětví, které by mohly překvapit? Mohli bychom vidět třeba zvýšený zájem o technologie nebo zdravotní péči? Jaký je váš názor na to, jestli by mohly nějaké firmy z těchto sektorů nabídnout zajímavé dividendové výnosy? Zkušenosti a tipy od vás, kteří se v investicích pohybujete déle, by byly velmi cenné. Měli byste nějaké konkrétní akcie nebo ETF, které doporučujete sledovat? Díky za vaše názory a postřehy!

102 slov
1 minut čtení
21. 4. 2023
Alois Žižka
Alois Žižka

Jo, tak já si myslím, že na dividendy se v příštím roce určitě zaměří hlavně energetika. Ty firmy mají dlouhodobě stabilní cash flow a dost často vyplácejí slušný dividendy. Pak taky bankovní sektor, tam je to už tradiční, protože s úrokovýma sazbama, co teď rostou, budou mít větší zisky.

Ale co mě zaujalo, tak je zdravotní péče. Některý společnosti tam začínají vyplácet víc, než jsme byli zvyklí. A technologie? Tam to bude zajímavý, i když to není typický sektor pro dividendy. Možná nějaký stabilnější hráči by mohli překvapit.

Osobně bych sledoval třeba akcie jako Johnson & Johnson nebo třeba něco z ETF jako VIG, který se zaměřuje na firmy s rostoucíma dividendama. Taky bych se podíval na REITs, ty uměj rozdělovat hodně peněz akcionářům díky povinnému výplatnímu poměru.

Takže jo, je to dost o tom hledat příležitosti a být otevřený novým trendům.

141 slov
1.4 minut čtení
4. 7. 2022
Jan Fojtík
Jan Fojtík

Když se podívám na to, co se děje na trhu, tak určitě bych doporučil sledovat sektor energetiky, jak jsi zmínil. Ty tradiční společnosti jako ropné firmy často vyplácejí dobré dividendy. Pak je tu finance, banky a pojišťovny mají taky stabilní dividendy a v poslední době se zvyšují úrokové sazby, což jim může pomoct.

Ale co mě zaujalo, je zdravotní péče, tam bych očekával růst. Společnosti zabývající se biotechnologií nebo farmaceutikou by mohly překvapit – pokud najdou nový lék, tak se může dividendová politika změnit. A co se týče technologií, tak některé firmy jako Apple nebo Microsoft začínají vyplácet dividendy a s rozvojem cloudových služeb by mohly přidat na atraktivitě.

Pokud hledáš konkrétní akcie nebo ETF, tak třeba VIG (Vanguard Dividend Appreciation ETF) nebo SPHD (Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility ETF) vypadají zajímavě. Sleduj i regionální akcie - v Evropě jsou některé firmy, které mají silnou dividendovou historii.

Zkrátka, zaměřil bych se na tyhle tradiční sektory, ale nezapomeň na nové trendy v technologiích a zdravotnictví – tam může být skrytý potenciál.

171 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2024
Olga Bezděková
Olga Bezděková